E, ovako treba... > Plovila
Novi brodić - Albin 25
Jova:
Gel akumulatori su vrlo dobar nacin skladistenja struje,odlicno se slazu sa fotonaponskim panelima.U kakvom su stanj ti sa oglasa najbolje utvrditi merenjem unutrašnjeg otpora akumulatora.Proizvodjac navodi da je on oko 5,5 mili oma.
Drivee:
Pozdrav
Ja imam 4 komada od po 100Ah. Ja to odnesem u servis baterija za viljuskare, u NS Melbat, oni mi kazu kapacitet za sitne novce. Dogovrim se da uzmem recimo 8 komada i od 8 izberem 4 najbolja.
Ako ih sam proveravam, uglavnom testiram samopraznjenje. Kada su totalno puni oni su 13.20V. Obelezim ih i cekam 7 dana, jos bolje ako je zima, ako napon pada, taj nikada ne kupujem, tj koristim.
Najbolje je uraditi test. Opretetiti ga recimo sijalicom od 100W, pa meriti vreme koliko izdrzi. Pa videti koliko struje zapravo ima.
zankiki:
--- Citat: vepar 12, 02, 2019, 21:23:22 posle podne ---Definitivno je ova varijanta sa AGM akumulatorima najbolja. Jer su oni bas kompromis izmedju olovno kiselinskih i gel. 6 -12A je sasvim ok punjenje. Retko kada ce akumulator i povuci jacu struju. Ja imam 2 ploce po 180w i nikada nisam video struju punjenja da je presla 11A. A u teoriji bi mogla da ide i do 30A. Najcesce merim 5-7 A, ali i kada ukljucim dodatne potrosace struja punjenja ostaje nepromenjena, sto znaci da solarni sistem moze da isporuci vise struje nego sto akumulatori mogu da povuku. Nemam iskustva sa polovnim akumulatorima, ali nekako nemam poverenja u njih. Zasto bi neko menjao "skroz ispravne" akumulatore? Ipak je neko negde nekada skinuo te akumulatore i bacio/prodao na kilo.
--- Kraj citata ---
E mene ja baš zanimala maksimalna struja koju daje panel, merio kada je sunce bilo iznad njega, a zakačio direktno na kontroler 20A potrošača, za potrebe eksperimenta. Koliko se sećam da je panel od 250W u tom momentu stvarno davao oko 16A, što je preko 90% deklarisane snage...
Drivee:
Zavisi sve, od ugla pod kojem sunce pada na panel, od temeprature (jako bitno), vremena, doba godine.
Bakara:
--- Citat: Jova 13, 02, 2019, 20:07:59 posle podne ---Gel akumulatori su vrlo dobar nacin skladistenja struje,odlicno se slazu sa fotonaponskim panelima.U kakvom su stanj ti sa oglasa najbolje utvrditi merenjem unutrašnjeg otpora akumulatora.Proizvodjac navodi da je on oko 5,5 mili oma.
--- Kraj citata ---
Hvala Jovo, korisna informacija thumbup
Ja sam prezadovoljan panelom, i mislim da mi on mnogo vise puni nego sto bi punio motor, jer se preko celog dana puni, cak i kad nisam na vodi. Moja Yamaha puni sa 6A i to mislim na punom gasu, na kom se nikad ne vozi, pa sam zato svo punjenje ostavio da ide preko panela. Ove sezone cu verovatno neki manji akumulator povezati na yamahu, a taj koji uzmem od 100-150Ah ce biti povezan samo na panel.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju