E, ovako treba... > Plovila
Novi brodić - Albin 25
zankiki:
Slažem se sa svim napisanim.
Dobro je kad motor puni akumulator. Doduše, Bakara ima vanbrodski motor, koji daje mnogo manje struje nego alternator, pa to kod njega i nije neki dobitak. Ja imam u brodu AGM akumulatore, koji su (recimo to laički i ukratko) negde izmedju dubokopraznećih i startnih, a pune se redovnom strujom do 14.6V.
Dok nisam imao frižider i webasto, sa 100W solarom i 100Ah startnim akumulatorom nikad nisam ostao bez struje (pumpe, TV, punjači, svetlo....)
Što se boce za plin tiče, ja imam jednu veliku sa kojom je Marissa stigla iz Holandije, a tada je imala 2 plinska fruižidera. Sada služi samo za kuvanje, evo već 3-4 sezona ista boca... Međutim, dok sam ih menjao, smislio sam zanimljivu foru. Izemriš praznu bocu (ima onih vagica za merenje ribe sa kukom za sitne pare), i kada u toku plovidbe meriš bocu, tačno u gram znaš koliko je još plina u njoj...
Bakara:
Mislim da se to za punjenje motorom verovatno odnosi na brodski motor koji ima alternator, što nije slučaj kod mene. Moj vanbrodski daje max 6 ili 12A, zaboravio sam tačno, ali mislim da to i nije dovoljno. Imam solarni panel od 80W i prošli akumulator od 75Ah je uvek bio pun, ali je problem nastajao kad se uveče duže troši struja za osvetljenje, TV i sidreno svetlo, onda npr ujutru inverter ne može da da dovoljno struje da upalim TV sajkaca
Zato sam mislio da uzmem dubokoprazneći koga će samo solarni panel puniti, i da bude većeg kapaciteta. Nalazio sam polovne od 150ah, navodno proverene i 100% ispravne za 130-140e, pa planiram da uzmem tako nešto... Da li je neko kupovao polovne dubokoprazneće, i ima li to smisla? Cena je neuporedivo manja od novih
vepar:
Definitivno je ova varijanta sa AGM akumulatorima najbolja. Jer su oni bas kompromis izmedju olovno kiselinskih i gel. 6 -12A je sasvim ok punjenje. Retko kada ce akumulator i povuci jacu struju. Ja imam 2 ploce po 180w i nikada nisam video struju punjenja da je presla 11A. A u teoriji bi mogla da ide i do 30A. Najcesce merim 5-7 A, ali i kada ukljucim dodatne potrosace struja punjenja ostaje nepromenjena, sto znaci da solarni sistem moze da isporuci vise struje nego sto akumulatori mogu da povuku. Nemam iskustva sa polovnim akumulatorima, ali nekako nemam poverenja u njih. Zasto bi neko menjao "skroz ispravne" akumulatore? Ipak je neko negde nekada skinuo te akumulatore i bacio/prodao na kilo.
budens72:
Ajde da i ja podelim svoje iskustvo sa akumulatorima na brodu...
Ranije sam imao dva kiselinska akumulatora (Varta 55Ah) koje je punio motor Yamaha 25 FT koji puni 13A i pošto nisam imao velikih potrošača (osvetljenje,pumpa za vodu i radio) to mi je bilo dovoljno...
Prošle sezone sam kupio mali kompresorski frižider i Tv na 12V i smatrao sam da mi ova kombinacija neće biti dovoljna pa sam kupio polovne gel akumulatore (3x70Ah) i dva panela monokristalna od po 120W i razdvojio u dve grupe...
Kiselinske akumulatore sam ostavio samo za start motora i oni se pune preko motora a svi ostali potrošači na brodu se napajaju iz grupe gel akumulatora (210 Ah) a oni se dopunjavaju isključivo preko solarnih panela
za sada se ova kombinacija kod mene odlično pokazala...cele prošle godine nisam ni u jednom momentu imao problem sa strujom na brodu a frižider mi je radio svaki dan i povremeno i noću kada je bilo potrebno...mada mislim da bi mogao da radi bez gašenja ali jednostavno nema potrebe da radi kad je prazan jh
moram još da kažem da su mi kiselinski akumulatori stari više od 11 godina i još uvek pali motor bez problema!!! Ali cu ih ove godine zameniti jer je ovo stvarno već previše...mogu da riknu svaki čas
Bakara:
thumbup thumbup thumbup
Ja isto planiram da ostavim jedan obican akumulator koji ce motor puniti i koji ce mi sluziti za onu struju koja je potrebna dok se plovi, npr bocna navigaciona svetla, vazdusna sirena, reflektor itd, a ostalo sto se koristi nezavisno od motora i plovidbe, da povezem na gel/agm akumulator koji cu tek nabaviti.
Za moju kolicinu potrosnje struje, verovatno bi 100Ah bilo sasvim dovoljno, ali ako nadjem, uzecu ipak malo jaci.
Inace, raspitivao sam se za ove akumulatore, mozda je neko i uzimao pa moze da prenese iskustvo:
https://www.kupujemprodajem.com/Plovni-objekti/Delovi-i-oprema/Gel-akumulatori-za-brodove-90-100-150-170Ah-72781377-oglas.htm
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju