E, ovako treba... > Plovila

Novi brodić - Albin 25

<< < (50/67) > >>

Bakara:
Pošto sam sad prvi put otišao malo dalje sa ovom konfiguracijom, Albin + Yamaha 20 autolube, zapisao sam neke parametre da bih ispratio potrošnju, brzinu, obrtaje, vreme plovidbe itd.

Moram priznati da sam pozitivno iznenađen rezultatima. Uzvodno pređenih 25km za 3 sata, sa brzinama 8 do 9kmh, uz obavezno pajsovanje(plovidbu van matice, unutrašnjim delovima krivina) koje mi je Terca jednom prilikom objasnio na Dunavu, potrošilo je tačno 7L benzina.
Sve vreme sam plovio na 2600 obrtaja.

U povratku, sve vreme sam ga držao na 2300 obrtaja, i za malo manje od 2.5h sam prešao tih 25km nizvodno i potrošio 4L benzina. Brzina se kretala od 11-11.5kmh i plovio sam po matici sve vreme, plovnim putem.

Kad se to sračuna, dobija se sledeće:
2600rpm = 2.33L/h
2300rpm = 1.66L/h

Koliko bi onda četvorotaktni od 20hp trošio, još manje?  eek  sajkaca

mesechar:
Pa tisi rodjace ispod Yamahinih teoretskih tabela:) potrosnje

Bakara:
Hahaha, ma nekoliko puta sam proveravao, ali nema šta, imam obeležene podeoke na rezervoaru. U Belegišu sipao tačno do 10-og litra, u Zemunu svuklo na tačno 6L.
Definitivno zavisi i od korita, pa i to utiče na potrošnju. Šta god da je, ja zadovoljan jh

Zoran T:
Najvise i zavisi od samog korita...korito stvara za neku brzinu neki otpor a da bi ga savladao treba ti isti potisak koji stvara propeler svojim obrtajima a pokrece ga motor koji trosi gorivo...manji otpor korita=manje goriva pa jos topla voda,umerena brzina ispod teoretske,pajsovanje,malo vetar u krmu i ti vise nego zadovoljan...sta ces bolje... a0335

Bakara:
U odlasku uzvodno skoro da nije bilo vetra, a u povratku sam imao košavu, tj vetar u suprotnom smeru od kretanja broda i naravno, talase. Mislim da je tako dobroj potrošnji doprinela i elisa, koja ima veći pitch nego što treba, i generalno, ne može da istera pune obrtaje motora, pa se zato i vrti na manjim obrtajima a uspeva da obezbedi dovoljan potisak za tu brzinu.
Naravno, planiram da probam i druge elise da vidim šta dobijam i koja će biti optimalna.

Sad je 9.7/8 x 12, a probaću sa 9.7/8 x 11 jer imam opciju da pozajmim od druga.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju