Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...
Problem pri izboru elise
kum70zemun:
Imam camac(kabinas) djena sip 7,5 m tonu tezak, sa opremom mozda i 1,5 tona .Imam Hondu 20 kupljena ove godine uz nju dobio sam Solas elisu 10x7 (nije bilo hondinih elisa) . Camac mi ide nekako tromo u odnosu na jacinu motora, rekli su mi da je problem u elisi. trazio sam na netu Hondine elise i kod nas ih nema u inostranstvu su skupe ako se uracuna i carina koja mora da se plati.
Interesuje me dali bi dobio bolju brzinu camca ako kupim Solas elisu 9,25x11. To je isto kao i Hondina elisa 9 1/4 x 11
Dali neko ima slicno iskustvo ili vase misljenje. Pozdrav
mesechar:
Konstatacija tromo nije merodavna pri.odabiru elise ..moras doci.do odredjenih podataka konkretno..Osnovni.podatak koji ti je potreban je maksimalni.broj obrtaja sa trenutnom elisom . On odredjuje gde se nalazis sa odnosom motora tezine plovila i brzine koju postize. Za deplasmanca ciljani obrtaji na punom gasu su oko 4500 ako ide vise od toga ili manje onda je.potrebno menjati elisu. Ako budes kupovao napamet postaces ponositi vlasnik elise koja ti ne treba . A nije jeftina. U svakom slucaju prvo se pobrini za informaciju o obrtajima pa tek onda kupovina .
Koliko vidim ti se odlucujes za radikalno brzu elisu sa koraka 7 na korak 11.to je bas velika razlika i postoji mogucnost da debelo opteretis motor a da to i ne znas ..
Drivee:
--- Citat: kum70zemun 10, 09, 2017, 15:52:17 posle podne --- trazio sam na netu Hondine elise i kod nas ih nema u inostranstvu su skupe ako se uracuna i carina koja mora da se plati.
--- Kraj citata ---
Naravno da imas hondine elise. Nazovi ovlasceni servis, imah ih par. Oni ih imaju, a i ako ih nemaju, moze da se naruci. Elisa za 20ks nije ispod 140 eura.
LSI:
Преносим из једног каталога фирме Хонда:
ХОНДА БФ 20 је мотор последње генерације из Хондиног асортимана ванбродских мотора. Мотори ове снаге су идеални за већину чамаца који служе за разоноду. Посебно добре резултате показују на савременим речним чамцима као сто су БИГ ФООТ, ДУНАС, ПРИМУС 17…"
У другом каталогу стоји и спецификација у којој пише да тај мотор при максималном гасу треба да се обрће 5-6000 пута у минуту.
Написали сте да је ваш чамац тежак више од тоне, можда и тону и по. Много је то више од БигФута, Дунаса или Примуса.
У каталогу елиса Солас, за Хондин мотор од 20 КС препоручују се елисе од 9,25 х 7-11. Међу њима 9,25 х 11 је најбржа.
Зашто сам све ово написао?
Прво, као што вам је Месечар већ рекао, потребно је да знате колико обртаја сад постижете с постојећом елисом. То ће вам рећи да ли сте у оптималном режиму или испод њега.
Смањивањем пречника и продужетком корака елисе сигурно ћете добити нешто на брзини али колико? Мислим да то нико не може овако, напамет, да каже. Међутим, може да се деси да с таквим продужетком корака угушите мотор, тј. да се пропелер обрће али да немате потисак који желите.
Питање је коју брзину сад остварујете и да ли сте задовољни том брзином? Колико сам ја разумео, вама није проблем брзина него тромост мотора?
Ђена прави добре чамце и верујем да је корито солидно и пловно. Као депласманац, ваш чамац би требало да с мотором који имате и пропелером који имате развије брзину од 8-12 км/сат без неких проблема, с тим што ћете на максималној брзини имати и највећу потрошњу горива.
Само убрзање поправићете смањењем пречника и повећањем корака али мислим да то неће бити у неким реалним границама, тј. мислим да то нећете много осетити.
А коштаће вас прилично (нов пропелер фирме Солас кошта близу 120 евра - Хондина је скупља).
Размишљам о томе како сте дошли до тог закључка да вам је мотор тром...
Да ли сте претходно имали двотактни мотор? Ако јесте, онда је ваш закључак исправан јер овај четворотактни никад неће имати старт као двотактни. О томе је на овом и на другим форумима писано много. То је једноставно тако.
Ваша Хонда ће у односу на било који други мотор исте снаге али двотактни бити спорија при старту али ће нешто касније достићи исту брзину као и двотактни, при том, трошиће мање безнина и биће мање бучна.
Мој савет био би да потражите у Земуну неког ко се бави "умеравањем" пропелера и да испробате неколико различитих корака и пречника па да видите ефекте - може да се деси да на крају задржите овај који сад имате.
kum70zemun:
Pozdrav
Nisam bio prisutan duze vreme i bas sam se iznenadiovasim detaljnim odgovorima u cilju da mi pomognete Hvala !
Bicu malo detaljniji jer me zanima vase misljenje.
Camac je Djena, deplasmanac, 7m u najsirem delu u patosu 1,70m (znaci ravno korito), motor Hondu 20 kupio sam ove godine u Futogu. Neznam o cemu se radi neka je nestasica original Hondinih elisa tako da sam uzeo Solas 10x7(koja spada u teretni program elisa), da ne zaboravim camac je prazan tezak tonu bar tako su ga procenili u kapetaniji.Kad idem na regatu ima i tonu ipo od prilike.
Posto je motor nov maksimalni gas sam davao na kratko i sa ovom elisom dobijem 4500 o/min , a brzina je 9 km.
Pogresio sam kad sam rekao (hvala na ispravci) da mi je motor trom, hteo sam da kazem da camac ide sporo(nadam se da ce te me mispraviti). Inace vozim uvek sa 3600 o/min , tad mi motor najbolje radi a pri tom broju obrtaja sve zavisi,, kakav" je Dunav idem 4-5, najvise 6 km na sat. Nizvodno pri ovom broju obrtaja idem 13km.
Probao sam i originalnu Hondinu elisu 9,25x8 pri 3600 o/min ide malo brze.
sad se pitam dali se tako opterecuje motor, naravno da je to bitno jer cinjenica je da moj camac nije lak.
Interesuje me vase misljenje Hvala !
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju