E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Čoporativna najezda mikraća na Greciju
Mornar u kanalu:
Баш ту на плажици сам сидрио на Пиргаидики , задржао се око сат времена , можда је била осека на бетонском молу чини ми се да ми требају мердевине да изађем . На Амуљани сам пристао на некој плажици одма са југозападне стране нисам се ни тамо задржавао и обилазио око острва . Ја сам приучени сељак из Шумадије који учи да једри додуше мало сам касно почео али не жалим све те муке јер да нисам једрио мој живот не би имао смисла , тешко је описати тај осећај кад подигнеш једра и кренеш у оне таласе и плаветнило мора . Мислим да је Хорват који је једрио око целог света рекао :" Нема јаче дроге од мора" , њему који је преједрио рт Хорн и осталим морским вуковима колико значи море а тек нама који немамо море и вребамо сваку шансу да једримо тамо макар једном годишње . Све што је лепо увек има и друго лице , на мору вребају многе опасности и наравно да се треба добро припремити јер чим испловиш препуштен си сам себи на милост тој сили и то треба поштовати и молити се Богу да те сачува . Ја веома мало искуства имам и то имам на уму и добро је што сам и оволико једрио , ово сад сам једрио по неких 20 миља дневно , 7 дана се нисам купао слатком водом и насукао се пар пута и све је кад после тога дођеш кући ипак једна лепа авантура .
tangabravo:
E pa zemljak i moji su rodom šumadinci mada sam ja rođen u Valjevu , ali se osećam kao šumadinac. Otac mi je rođen u Darosavi a majka je odrasla u Darosavi pošto je ostala siroče pa mije po majčinoj liniji Jevrem Grujić čukun deda. A što se tiče slane vode- bilo okean ili more- jeste droga žešća i ja sam oduvek bio zavisnik a 80-te sam se definitivno navukao na plovidbu i brodogradnju pošto sam, sam pravio katamaran od 5,5m ponacrtima Džemsa Varama , posle sam kupio u NL ovu jedrilicu ali sam opet morao da prepravljam koješta kako bi bilo po mome- što rekla mija majka , luda sebi uvek nadje posla- a i da bi bila što sigurnija , tako da sam povećao stabilnost i komociju u kabini. Vatreno krštenje sam prebrodio u Kumboru gde sam pregurao dubrovačku buru i bukvalno dva sata držao cimu u rukama da talasi ne izvale bitve iz trupa i preskakao talase preko metra , tako da sada imam malo više sigurnosti za otvoreno more.
tangabravo:
Zaboravih da napomenem da mi je dobra osobina što uvek gledam i zamišljam najgori scenario za predstojeće događaje i prema tome se spremam za njih a sve što bude blaže pa Bog pomaže. Ne znam recimo koliko kolega ima plutajuće sidro ili zaustavni padobran ili plutaču sa konopom za otkačinjanje sidra kada zapne a ne može da se izroni , a ja sam prvo sve tonabavio i spremio i siguran sam da će se mnogi " stručnjaci" smejati mojim sidrima od 25kgr. za trup od 5,5m ali ja spavam ko dojenče
LSI:
--- Citat: tangabravo 21, 06, 2017, 21:20:28 posle podne ---... Vatreno krštenje sam prebrodio u Kumboru gde sam pregurao dubrovačku buru ...
--- Kraj citata ---
С великим заниманјем читам ваше белешке о искуству на мору али означени део ме је мало збунио. Кумбор је у заливу а Дубровник је мало даље, на северу...
tangabravo:
E pa kolega JSI , znate ono pošto kupio poto prodao. Te sam godine bio prvi put sa plovilom na moru -koje nije moje- a vlasnik nije bio naj stručniji pa sam mu ja i spremio- napravili smomontažni list kobilice na Adriju-500- a ja sam ga imontirao pod vodom pošto je on operisao srce i odemo po njegovom nagovoru u Kumbor i nađemo na mestu bivše ribarske zadruge navoz za spuštanje a novi vlasnik lokacije nas i primi na vez uz zadružni pristan i ja se normalno prvo raspitam čega da se čuvam a on kaže oluje iz Dubrovnika koja je gadna ali na sreću kratka 2-3sata traje , što smo kasnije i iskusili , a ja nisam ulazio u detalje oko porekla oluje. Inače kada je bilo izvesno da je oluja blizu nastala je frka i strka oko pomeranja plovila pošto je većina mislila da će lepo vreme biti unedogled i svi smo se napatili osim jedrenjaka nekog našeg amera koji je ostavio plovilo usidreno na morto corpo nekih 20-30m od pristana i otišao u USA , jedino se on ljuljuškao na vetri uvek sa premcem ka vetru .
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju