E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Čoporativna najezda mikraća na Greciju
neptun:
Malo fali na sitoniji razudjenost,ostrva..al ipak ima gde da se plovi.pirgadikija ima neki mol gde se moze prenoci,amuliani je ok, pa niz prst sarti pa sikia,pa porto koufo,marmaris,ima i jos uvala koje su sigurne.a isto i vrh prvog prsta ima dobrih mesta.naravno diaporos je najbolji.
Ja cu od narednog leta nekoliko godina sigurno vuci jedrilicu na sitoniju.dok deca bar malo ne porastu.prosle godine sam bio tamo sa bebom od godinu dana i bilo je ok,iduce cu valjda sa jos jednim clanom posade...mozda se i zajedno organizujemo za prelazak na sporade.
Mornar u kanalu:
Када сам требао да кренем назад , ту на спусту је сваки сат неко убацивао неко пловило . Доминирају Бугари и у самој марини су 80% њихови бродови , причао сам са некима који целе године ту држе једрилицу код неког пријатеља , долазе из Софије чим им се укаже прилика .На муринг се нисам везао нигде , увек сам бацао сидро јер у близини таверни и где је мало урбаније нема места . Мислим да ће већ од сада на Ситонији бити велика гужва , рецимо у Пиргаидики на оном молу није било ни једно слободно место а мени није одговарало и због висине оног бетона .На Лефкади сам био али без једрилице , видео сам доста акције у Василикију и тамо је екстра јер сваки дан почиње да дува око 11 па све до увече констатно , међутим то је само ту у заливу чим се изађе према Порто Катцикију или на други страну према Нидрију нема ветра .Зато је Василики база за винд- сурфере .
neptun:
Pa ja sam uvek u pirgadiki nalazio mesto.ne znam zasto ne valja visina mola.bokom se pristane sa unutrasne strane i lepo se stavi 4-5 bokobrana.mi smo prosle godine isli tamo 4 jedrilice i svi se lepo vezali.tamo se ne sidri ,ogromna je dubina.osim mozda iza kamenog valobrana, gde ima neka plazica.tu je ujedno i najsigurnije.mada nisam probao.
Pre par godina me na tim betonskim plutajucim molovima uvece uhvatila oluja koja je trajela sigurno 4 sata.
Dok je vetar duvao sa kopna bilo je ok.al kad je okrenuo sa mora.bas se ljuljalo.mi smo prosli dobro,al ovi koji su bili sa spoljne strane pontona vezani,nekoliko vecih jedrilica,celu noc su se borili da se jedrilice ne razlupaju.ja sam zaspao.al posada broda sa druge strane mola je bila sva zelena.molovi se ljuljaju,a jedrilice skacu ,pa kako su molovi niski postoji mogucnost da brod talas nabaci na mol.oni su sa bokobranima u rukama u kabanicama celu noc dezurali..mi smo se malo ljuljali ,al nista strasno.nije mi jasno zasto u peljaru pise da se vezuje sa
spoljne strane mola. Ja tu dolazim posto ima ok. taverna,sa tusem i plazicom ispod.
Na amuljaniju ni sam ne znam gde je dobro.izgleda da je jedino pravo i sigurno,ona ribarska luka.smrdi riba i sablasno je .al takvih sablasnis luka u gr ima gde hoces.ja sam spavao na molu ispred samog grada.tu ne valja.buka je neverovatna.muzika iz kafana celu noc,a mol je pun ljudi u ciklusima dok ide trajekt.a kasnije na kopno vozi neki brod koji pravi buku i talase na svakih sat.ima ona uvala izmedju ostrvaca na jugu.tu je izgleda ok. ako je prognoza dobra.a na zapadu ima par uvala.i tamo znam da se spava na sidru,al meni ne deluje kao sigurno.
Gde si sidrio na amuljaniju
neptun:
U pirgadiki na molovima naberes skoljke kad si vec tamo.ima ih koliko hoces.zaroni se ispod mola.odlicne su posto je voda tamo cista.
tangabravo:
E kolega Mornar , svaka čast na iskrenosti , konačno nekoko nije malte ne završio faks za jedrenje i nije posisao svo znanje o brodovima. Normalni ljudi kažu samo se ludaci neplaše a samo glupaci ne priznaju da nešto ne znsaju. Ja se takođe opružam prema guberu- čitaj iskustvu- i uvek gledam da mi je faktor sigurnosti mesto tri pet pa zato vučem sasobom tri sidra od 16-25kg i tri sidrenjaka od po 100m i spavam na miru. Kolikjo sam razumeo - a možda i nisam- i ti kao i ja ploviš samostalno pa zato imamo iste probleme. I mene je mučila đenova pošto ja nisam napred koristio ništa drugo- mislim manje- dok nisam rešio problem tako što sam napravio motalo za spinaker i sada jednu rezervnu đenovu koristim na motalu a ovu fabričku sa ledrilice nosim za nedaj bože , pošto imam pored motala i leto preko kojega dižem jedan veliki lagani spinaker sa kosnikom a može i klasični spinaker. Voleo bih i ja da se malo vozikam okolo ali pošto sam " navučen " na BIG GAME onda to samo ako iskrsne neka tetka pa zatreba vozikanje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju