Autor Tema: "Prestolite" stari tip trim/tilt pumpe za Z nogu - hidraulika - pomoc  (Pročitano 2173 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nidza

• Oficir sa Malih Voda
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Bora 3
  • Veličina: 9m
"Prestolite" stari tip trim/tilt pumpe za Z nogu - hidraulika - pomoc
« poslato: 26, 05, 2017, 17:36:20 posle podne »
  Da li neko poznaje takozvani "valve-body" (ventilsko kolo) ove pumpe, proizvodjaca Prestolite, koristila ga vecina trim/tilt sistema u periodu od '70-tih do polovine '80-tih? Rasklopio sam radi servisa i ciscenja i sad imam dilemu oko jednog dela. Racunam mozda neko vec ima iskustva sa ovim i radio je nesto slicno. Ide objasnjenje u par slika pa onda pitanje da bi bilo jasno:

Na prvoj slici se vide svi sitni delovi tj. kuglicni ventili i federi koji su deo hidraulicne pumpe (istina postoje tri male kuglice, jedna nije na slici greskom). Na drugoj se vidi gde sta ide tj gde se sta pozicionira. Slika je na engleskom, da ne bih sad ponovo menjao sliku evo ugrubo prevoda (small chekball=mala kuglica, big chekball=velika kuglica, big spring=veliki feder/opruga, small spring=mali feder/opruga, squared "floater"=cetvrtasti element koji se vidi na slici i ubacen je u onaj jedan sjajni insert).

Moj problem je sledeci: Rupe za dva manja federa su identicna i nisam zabelezio greskom koji feder ide u koju rupu, a razlikuju se po najvise duzini, inace su jako slicni.  Da li neko zna koji tacno gde ide? U principu radice sam trim/tilt kako god da ga vratim, ali nece biti ako pogresim dobro podeseni maksimalni pritisci za zastitu tj. jedan ogranicava pritisak ako noga  stigla u krajnji gornji polozaj, a pumpa i dalje radi, a drugi slucaj nije bas jasan, ali deluje da je u slucau udarca Z noge u predmet u vodi, ali za ovo drugo nije bas  sigurno jer mi nije najjasnije objasnjenje hidraulickog sklopa za taj deo. Detalji hidraulicnog sklopa se mgu naci na sledecem linku (znacajne figure 2 i 7 i tekst za opis figurana strani 540):

https://web.statler.wvu.edu/~mathews/boat/pdf/manual/Chapter%20Eighteen.PDF

Moja sistem nema "reverse lock valve" prikazan na figurama u prethodnom dokumentu, ali je to reseno interno u pumpi sa ovim kuglicama i "ventilcicima".

Hvala u napred za odgovor!