Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Plovnim Begejom do Temišvara
Terca:
Begej jeste zagađen, na više načina, i fekalnim otpadom iz ZR, i industrijskim otpadom iz ZR, a bogami i pesticidima iz celog Banata, našeg i rumunskog...ali se to vidi i oseti manje ili više u zavisnosti od trenutnih uslova. Slično je i sa vegetacijom, ove godine mi je Begej izgledao odlično ali treba imati na umu da su vodostaji visoki a voda relativno hladna, na Dunavu nije ni prešla 22-23 stepena a počeo septembar, dok je recimo prošle godine početkom avgusta bila 29... trrave ima svuda manje ove godine, ljudi su i do Bezdana plovili sredinom avgusta bez po muke. Voda na Begeju, kao i na Tisi, je bila visoka brza i muljava-potpuno neprovidna do pre mesec dana, zato sad nema mnogo trave... uobičajeno, u ovo doba ispod Titela bude zeleno kao fudbalski teren od sočivice koju Begej ispovraća.
Kada se završi izmuljavanje i uklanjanje trske u ZR biće i veći protok vode, očekujem da će manje i ređe da smrdi... s tim da trska jeste najbolji filter, sad bi bilo dobro da umesto nje postave ljudskom rukom pravljene prečistače za sve što prosipaju.
Ono što je predviđeno projektom "Bega" se radi, moguće je da malo kasne ali ne tragično:
https://vodevojvodine.com/radovi/medjunarodni-projekti/bega/
https://vodevojvodine.com/2020/08/20/u-toku-rekonstrukcija-hidrocvorova-klek-i-srpski-itebej/
https://vodevojvodine.com/2020/08/13/izgradnja-biciklisticke-staze-na-obali-begeja/
Opet, ne verujem da će baš lako da se dogodi da se plovi do Temišvara, a bez neke "regatne" organizacije, jer za prelaz tamo treba da postoje i uslovi za reviziju, čitaj ispostava graniče policije, ispostava carine i ispostava titelske kapetanije u Itebeju... a onda isto to i sa rumunske strane, a to nije deo ovog projekta i o tome niko još uvek ni ne razmišlja.
Terca:
https://www.zrenjaninski.com/region/novi-granicni-prelaz-srpski-itebej-otelek-za-bicikliste-pesake-i-brodove/
Povlačim reč, evo počeli su da razmišljaju.
LSI:
То је лепа вест и само потврда онога што смо раније чули да се планира уређење Бегеја.
Мислим да такве ствари треба да нас радују. Исто колико и вест о поправци и пуштању у рад преводница код Бездана и у Шебешфоку.
Те две преводнице су, после тридесетак година, коначно доведене у исправно и радно стање. Има једна занимљива ствар - инвеститор је захтевао да се преводница у Бездану рестаурира и врати у првобитно стање тако да се уставе отварају ручно а не машински, како би се очувао дух старих времена!
Прошле недеље је било свечано отварање. Требало је да будем тамо - прво сам добио позив од организатора свечаности, а онда ми је стигао мејл у којем су ме замолили, због короне, да не дођем!
Што је најтужније, готово да нисам на средствима јавног информисања чуо ништа о томе. Као да је по среди нека тајна, као да се неко стиди једног тако значајног догађаја.
Око осам милиона евра је уложено у сређивање ових преводница и чишћење Бајског канала. Ово је највећим делом финансирано средствима Европске Уније и сада ће поново бити могућа пловидба каналима од самог Бездана.
Ја сам велики критичар онога што се у Србији ради али ова два догађаја видим као велики допринос развоју наутичког туризма у нашој земљи.
Жао ми је што свечаности у Бездану није присуствовало више људи, посебно што није био позван председник Међународне организације која се бави копненим воденим путевима (IWI), господин Дејвид Едвардс (David Edwards), који је био један од лобиста и који је каналима и пловидби србијанским водама посветио велику пажњу у периоду од 2009. године када је у Новом Саду одржана Светска конференција о каналима. Уверен сам да је и његово лобирање допринело да неко у ЕУ одобри толика средства за сређивање вода у Србији. Није позван ни господин Пашковић, организатор поменуте конференције у Новом Саду...
Према мојим сазнањима, Европска Унија намерава да финансира још неке пројекте и временом ће помоћи да се ситуација на нашим водама поправи. Ми, очигледно, сами то не бисмо могли.
Да завршим, веома ме радује ова одлука о отварању међународног граничног прелаза на Бегеју, лепа је то вест и охрабрујућа.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju