Nautika opšta... > Nautičke reportaže

Plovnim Begejom do Temišvara

<< < (5/6) > >>

Kabe:
1h nakon čitanja ovog posta, dobijem ovo na Insta:

--- Kraj citata ---

--- Citat ---Odlične vesti sa severoistoka Srbije!

Ponovo počinje plovidba kanalom Begej nakon 60 godina, zahvaljujući Interreg IPA programu prekogranične saradnje Rumunija 🇷🇴 - Srbija 🇷🇸, koji finansira Evropska unija. 🇪🇺

Od kada je kanal na reci Begej zatvoren za plovidbu, veza između pograničnih gradova Banata, na severoistoku Srbije uz granicu sa Rumunijom, drastično se promenila. To je uticalo i na životnu sredinu u okruženju kanala, posebno na kvalitet vode zbog čega je obustavljen i rečni transport.

Tek pre tri godine srpska i rumunska strana rešile su da, prekograničnim projektom „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“, ovaj višedecenijski problem reše i da reci koja izvire u Rumuniji, a uliva se u reku Tisu u Srbiji vrate stari sjaj. ⛴️

Kanal #Begej (Bega na rumunskom) nalazi se u severnoj srpskoj pokrajini Vojvodini i ukupne je dužine 120 km. Od toga se 45 km nalazi u Rumuniji, a preostalih 75 km u Srbiji. Započinje kod Temišvara i nastavlja se sve do reke Tise.

Ukupna vrednost projekta iznosi 13,9 miliona evra, od čega 85% čine nepovratna sredstva EU u partnerstvu „Voda Banata“ i Županijskog saveta Timiš sa rumunske, i „Voda Vojvodine“ i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa srpske strane. 👏

@euinfons @euinfonis
#interreg30
#ipacbc
#CBCdaysSRB
#EUzaTebe
#Vojvodina
#Srbija
--- Kraj citata ---

vepar:
Svi kukaju na Begej, cak je bilo i komentara da je nemoguce ploviti od socivice i da je neizdrzivo od smrada. Pre dve nedelje sam po drugi put proplovio rutu Titel, Zrenjanin, Novi Becej. Oba puta sam nocio u centru Zrenjanina i moram reci da je ovo daleko od istine. Socivice nema ni malo, niti drezge niti ostrva trske, voda ne smrdi ali se zbog prica o zagadjenosti ipak nismo kupali. Dokle smo videli puno dece na treningu kajaka u centru Zrenjanina koja se rutinski prevrcu pa isplivaju na obalu i nastavljaju trening. U Begeju nam je riba od cca 1kg uskocila u brod a ribe su skakale na sve strane. Generalno mi ne deluje tako crna situacija... Popravku prevodnica i odmuljenje kanala ne mogu da docekam! Jako bih voleo da uplovim u Temisvar, kanal im prolazi kroz sami centar....

zankiki:
Ja sam prošle godine u maju plovio Begejom do Kleka, a onda DTD-om do Tamiša...
Smrad nigde nisam osetio... Takođe se zbog priča o zagađenosti nismo kupali, ali ni meni nije delovalo toliko loše.

radoica:

--- Citat: vepar  04, 09, 2020, 09:45:06 pre podne ---. Socivice nema ni malo, niti drezge niti ostrva trske, voda ne smrdi ali se zbog prica o zagadjenosti ipak nismo kupali. Dokle smo videli puno dece na treningu kajaka u centru Zrenjanina koja se rutinski prevrcu pa isplivaju na obalu i nastavljaju trening.

--- Kraj citata ---

Veruj mi druze, cesto sam na Begeju. Imao si srece da se potrefi da nema trave. Ostrva velicine metar do dva plove Begejom. Prica se da dolaze navodno iz velikog backog kanala. Ne znam koliko je to tacno ali sam ih licno svojim ocima video...

Smrada nema zato sto je vodostaj nizak, i zato sto prevodnica nije zatvorila vodu. Nek vam kaze neko od Zrenjaninaca kako smrdi kad prevodnica zatvori, pa Begej krene u kontra tok....

zankiki:
Ma nema zašto da ti ne verujemo, ali eto, kad sam bio nije uopšte bilo tako strašno.
Doduše ja sam bio sa proleća, kada ima više sveže vode...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju