Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Pomoc pri kupovini camca oko 7000e...
oblak:
Ni jedan motor ne treba voziti ispod 2000 rpm dugo vremena jer je jako lose podmazivanje pri niskim obrtajima. Za 7000 € se kupi par god. star Natrix sa Tohatshu 25 ks. Koliko vidim ovde od opreme nista nema...
Kapetan:
--- Citat: oblak 01, 02, 2017, 19:36:39 posle podne ---Ni jedan motor ne treba voziti ispod 2000 rpm dugo vremena jer je jako lose podmazivanje pri niskim obrtajima.
--- Kraj citata ---
ajd nisu kola ii vanbrodski isto .. ali vecina vozaca (profesionalnih ) kombija sa kojim sam se vozio , vozi oko 2000, po njima to je idealno i sto se potrosnje tice i habanja motora ... a moram priznati da i ja nateram tih 2000 u petoj na autoputu i drzim (130km )...
sto se opreme tice... sta ces vise :
"solarna baterija , radio cd , hemiski wc , svetlosna signalizacija , prednji led far , kuhinja , frizider ,
tank za vodu 100L , struja 12/220v , lučki priključak na 220v , 2 akumulatora "
(samo ne znam sta je solarna baterija, mozda solarni panel i akumulator ...)
oblak:
Razlika je Kapetane drasticna u savladjivanju otpora. Otpor propele u vodi je srazmeran voznji kolima trecom brzinom na blagoj uzbrdici. Tu su opterecenja na radilici daleko veca nego na automobilu. Hrvati ubijaju motore na barkama pri panulanju bas zbog toga , kada moraju da voze brzinom oko 5 km/h. Radije kupuju male pomocne vanbrodske do 10 ks pa s njima na 2500 rpm vuku jesku.
zankiki:
Da ostavimo na stranu te tehničke stvari o kojima pričate, ipak mi cena deluje malo prevelika za ono što se dobija.
LSI:
Читајући преписку између Облака и Капетана, не могу да се отмем утиску да су обојица у праву.
Разлог њиховог неслагања је у томе што не говоре о истој ствари.
Капетан помиње вожњу с 1/3 гаса, дакле веома спор и тих рад мотора, док Облак мисли да је број обртаја при таквој вожњи веома низак и да може да штети мотору.
Мени се чини да мало ко може с 1/3 гаса да вози уз Дунав (узгред, Деспот није навео где планира да вози чамац). Оно што је уобичајено и при чему мање више сви рачунамо неку просечну потрошњу горива је брзина коју постижемо с отприлике 2/3 гаса.
При таквој брзини, мотор је сигурно у режиму изнад 2.000 обртаја и таква вожња не може негативно да утиче на мотор. При таквој брзини и потрошња је оптимална и довољно тиха.
С друге стране, корито овог чамца није депласманско, тако да ће чамац добро реаговати на додавање гаса и зато мислим да је на чамцу те величине боље имати мотор од 40 него од 20 КС.
С мањим, слабијим мотором, без обзира на глисерско корито, чамац би возио брзинама које би тешко биле нешто изнад 15 км/сат уколико се на њему налазе 2-4 особе и сва опрема.
С већим, снажнијим мотором, верујем да пловна брзина може бити знатно већа. Уз добар распоред терета, можда би могао и да изглисира. Мислим да би нам Сале НБ могао више рећи о томе. Он је дуже време имао Елана 495 и возио га је и с мотором испод 30 КС и с мотором од 50 КС. Не знам да ли сад прати шта пишемо у овој теми али било би ми драго ако би послао неки коментар који би Деспоту помогао при доношењу одлуке.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju