Nepogode na rekama... > LED NA REKAMA

Led na rekama 2017

<< < (35/84) > >>

broker975fx:
Hajde danas jovo nanovo. Svaki dan je neka nova prica u ovoj borbi. Juce u najtoplijem delu dana sam uz pomoc drugara sa marine uspeo da oslobodim mali camac i da ga bukvalno prevucemo preko leda pa ispod jednog pontona pa kroz drugi i da ga doguram u bezbednu poziciju. Nama je zadnja linija odbrane dva sipa, 12 metara pobodena i do vrha sa armaturom betonirana. Velika je solidarnost pokazana ovih dana u zemunu u nesebicnoj pomoci od fizikalije do deljenja viskova konopa,sajli a uz sve to se nesto naslo i za popiti i pojesti. Da nije opasno po zivot i imovinu moglo bi se reci da je prijatno. Temperatura ponovo steze da li neko ima bilo kakvu informaciju o ledu u savi, nemoguce da nikog nemamo na tom potezu

LSI:
Не бих да полемишем око тога да ли је 150-200 евра много или мало за извлачење чамца. То је ствар погодбе. Док има оних који ће ту цену платити, цена је примерена.
Друга је ствар колико заиста кошта извлачење, под неким нормалним околностима?

Свака права марина, требало би да има свој навоз - рампу и могућност да свако пловило које је у њој усидрено може да извуче из воде.
Да ли то имају све марине? Ако немају, како су добиле дозволу за рад?
Корисници услуга марине морају знати, приликом закључења уговора, да ли марина може да им пружи ту услугу и по којој цени.

Наводим ово јер то је први моменат у ком се срећемо с одговорношћу власника пловила и марина.

Помињали смо у ранијим коментарима госпођу која је на челу сектора за инспекцијски надзор.
Ма колико се то нама свиђало или не свиђало, њој ми и не можемо да замеримо нешто посебно.
Њена служба је задужена да врши надзор и њена служба је надзор извршила. Благовремено су обишли пловила и доставили упозорења и налоге шта учинити како би се обезбедиле марине и пловила.
Сад се показало да су се неки оглушили о то и сектор инспекцијског надзора сада има законску обавезу да примени оне одредбе закона које се баве санкцијама. Сад је потребно да се поднесу пријаве, прекршајне или кривичне, да би закон био испоштован до краја - а тако и треба да буде у правној држави.

И дотичну госпођу уопште и не треба да занима да ли је неки други државни ресор требало да обезбеди  ледоломце, да ли их је обезбедио, како их је употребио и какав је ефекат рада ледоломаца. То са њом и с њеном службом нема никакве везе.

Знам, рећи ће неко: - Како нема веза?

Јесте, било би лепо да су ресори повезани, да делују као јединствена целина. Када би то било тако, ми бисмо живели у бајци, у идеалној држави.

А знамо каква нам је држава.
То нам стављају до знања на сваком шалтеру пред који станемо:
- Да ли вам је оверена здравствена? (а могу у систему да виде)
- Треба вам извод из матичне евиденције (а то могу да виде)
- Недостаје вам копија из АПР-а (а могу у систему да виде)... и да не ређам даље.

Због свега тога, мислим да сви треба да дубоко удахнемо, да се саберемо и да из ове ситуације извучемо поуке. Морамо да схватимо да ова држава, оваква каква је (све теже ми је да кажем: наша) неће бринути о нама ништа више него што је бринула до сада. Зато морамо сами да се бринемо како да сачувамо своју имовину и да не дођемо под удара закона.

Alexa:
Cena od 200 eura jeste visoka, pogotovu u Srbiji. Ja sam u Svedskoj dolazak dizalice i utovar placao 1000 sek sto je 108 eura. U Holandiji sam platio 50 eura. Kod nas je sve sto je vezano za nautiku prepumpano pa i to. Jeste da su uslovi vanredni ali, koliko znam to su cene i kad nisu.

LSI:
Код нас у марини у Сланкамену, извлачење и спуштање чамаца се не наплаћује. Постоји обичај да сваки власник чамца части нашег Рајка и то обично буде до 1.000 динара.

За те паре, Рајко трактором или витлом извуче чамац.
При том, он гази воду до појаса, ако је то потребно, да би чамац лепо наместио на приколицу, одвуче приколицу до места где ће чамац бити остављен ради чишћења, поправки или једноставно, да презими.
За те паре, Рајко шмрком, водом под притиском и сунђером, опере шкољке и алге с корита... Ако треба, извуче приколицу с чамцем својим трактором до врха брега, како ми не бисмо трошили ламеле на нашим аутомобилима...

Хоћу да кажем, цену од 100-200 евра плате они који могу или морају.
Остали размисле двапут пре него што донесу одлуку у којој марини ће држати чамац.

DuleN:
Nakon subotnjeg vadjenja alu.camca, juce smo u Slankamenu imali dosta tezu akciju: vadjenje plasticnog camca sa motorom, naseg drugara Armina. Camac je bio vezan na drugom doku, koji je vec otkacen od prvog, pa se moralo malim camcem preko leda... Nakon dosta teskog iskopavanja iz leda, krenuli smo u vucenje camca peko leda dobrih 80-90 metara.
Hvala bogu sve se dobro zavrsilo i camac je na bezbednom mestu...
Inace, juce je u marini bilo mnogo naroda. Svi su nesto radili po svojim plovilima, neko pokusavao izvlacenje, ... a imali smo i prvo kupanje u Dunavu, hvala Bogu sa srecnim krajem...
Mislim da ce mnogima ova zima biti dobra skola ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju