ne znam ja sta laki radi, ali unuci imaju pojas... zena nema 
На овакву прозивку, морам да реагујем.
Ево шта закон каже о одговорности ако се нешто деси (или чак и кад се не деси) - ко је одговоран и ко сноси последице:
Bez obzira da li ste vozač, suvozač ili putnika na zadnjem sedištu obaveza nošenja sigurnosnog pojasa važi za vas i svako lice odgovara za sebe.
Dakle, ukoliko ne vežete pojas
od 5 000 dinara se piše na vaše ime.
Nemojte misliti da ste izuzeti od ovog pravila ukoliko se vozite u taksiju. Taksista neće platiti za vašu neodgovornost već ćete sami morati da platite kaznu.
Kada su u pitanju maloletnici, ukoliko su navršili 16 godina a voze se u automobilu bez vezanog pojasa
se piše na njihovo ime, tj. roditelji ne moraju da odgovaraju za ovaj prekršaj.
Sa decom je već stvar drugačija. Ukoliko dete starosti između 3 i 14 godina, koje se obavezno vozi na zadnjem sedištu, nije vezalo sigurnosni pojas roditelj će platiti kaznu.
I kada roditelj nije prisutan u automobilu, ukoliko dete prevozi prijatelj, sestra, tetka ili tome slično, i dalje se on ili ona tereti za prekršaj a ne osoba koja dete pevozi.
Знам, знам , сад ћете рећи да се ово односи на појас. Тачно. Али аналогија је директна. Одговорност је лична (бар у некој области у овој земљи) и везана за старост појединца.
И тачно је да се ово односи на безбедност у путничком возилу. Али и овде је аналогија директна - и мало страшнија.
У аутомобилу имате шансе да платите новчану казну једном или више пута и да вам се никад не деси да зажалите што нисте имали појас.
На чамцу, у већини случајева нећете платити казну али у већини случајева нећете имати другу шансу!
Закључак: Капетане, моја жена је пунолетна и одговорна за своје понашање.
А на чамцу постоје четири прслука и колут за спасавање - за злу не требало.
Овог пута, унука је на себи имала братовљев прслук. Унук је на себи имао мој прслук - јесте да му је био нешто мало већи, али притегао сам траке колико је било могуће - боље ишта него ништа.
На пролеће, унук добија нови прслук, одговарајући број, а унука задржава овај. За трећу унуку још је рано али спремиће деда на време и за њу...
А што се тиче осталих мера предострожности, најважнија је да с децом не улазим у чамац ако дува ветар и ако има таласа.