Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Примена закона на српски начин - најновији "бисер" Министарства саобраћаја

<< < (11/12) > >>

Bakara:
A ako kupim polovan motor ovde za koji imam račun da je plaćen u inostranstvu, da li to može da se carini i da li se isplati?

LSI:
Бакара, или не разумем добро питање или оно нема смисла?

О чему се ради?
Таква ситуација практично не би требало да буде могућа.
Наиме, мотор из увоза требало је да буде оцарињен по ЦПД поступку приликом преласка државне границе или у року од неколико дана ако се иде на царињење у испостави којој се увозник јави.

Уколико постоје разлози, предмет увоза може бити стављен под царински надзор док трају разлози (утврђивање некаквих чињеница, комплетирање документације...).
Или се може урадити привремени увоз, а по истеку тог рока, мотор се мора опет изнети из државе.

Уколико је неко увезао мотор, то што постоји рачун из иностранства постаје неважно уколико мотор није пријављен на граничном прелазу. Такав мотор, који је донет из иностранства и није пријављен царини сада је предмет царинског прекршаја. По закону, предмет царинског прекршаја се одузима, а починиоци бивају кажњени у складу са законом.

Зато бих саветовао да се никако не упуштате у куповину мотора који није оцарињен у законском року у складу с важећим приписима.
Немојте дозволити да вас продавац уверава како је све у реду и како су му обећали "тамо неки" да ће све бити у реду. Нека он сам све заврши, па онда нека прода мотор који је легализован код нас.

Само мотор с папирима које сам навео (купопродајни уговор, царинска исправа и оригинал рачун из иностранства, уз таксе) можете легално пријавити и унети га у пловидбену дозволу.

markus:
Lazo,

Moj kum je izvadio iz Dunava jedan motor (stari Mariner ili Honda, 4 ili 5 ks, bez poklopca). Da li može nekako da ga registruje. Šta kaže zakon?

LSI:

--- Citat: markus  23, 04, 2016, 20:57:38 posle podne ---Lazo,

Moj kum je izvadio iz Dunava jedan motor (stari Mariner ili Honda, 4 ili 5 ks, bez poklopca). Da li može nekako da ga registruje. Šta kaže zakon?

--- Kraj citata ---

sha kuku

Било би добро да кум зарони још који пут. Можда изрони и рачун и купопродајни уговор. Са тим у рукама, правац у капетанију и упис у пловидбену.
Без тога - тешко.

Међутим, шалу на страну, ако на мотору постоје неке ознаке на основу којих би мотор могли идентификовати (ако постоји број и ако је мотор некад био у нечијој пловидбеној па пријављен и одјављен)... можда би и било могуће доћи до власника, а онда полако, по реду...

markus:
Jasna je procedura ako ima vlasnika, ali šta ako se vlasnik ne javi ili ne pronadje u papirima u Kapetaniji.  Da li zakon predvidja neku proceduru za registraciju?
Ovaj motor sigurno ne zaslužuje svu tu gnjavažu, ali pitanje ostaje, da li je moguća registracija u takvom slučaju.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju