Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Примена закона на српски начин - најновији "бисер" Министарства саобраћаја
srsa:
Као што рекох, тумачење прописа је чудо. Закон је једно,упутство друго, а тумачење и примена од стране Капетаније треће. kuku
zankiki:
Pošto hoću ovih dana da pazarim vanbrodski motor, kakva je na kraju situacija? Da li da gledam samo one koji su upisani u plovidbenu dozvolu, ili dolaze u obzir i oni kad u oglasu piše "ocarinjen" ??
Ljuba:
Najbolje je da odeš u kapetaniju na šalter i to ispitaš. Onda ako nađeš takav motor, fotokopiraš to sa carine pa opet na isti šalter. Ako kažu dajte još i ugovor o kupoprodaji e onda finalizuješ.
Pusti ovo rekla kazala, jeste nije, i kapetanije se razlikuju po pristupu.
LSI:
Занкики,
Код нас у Београду заиста више не траже потврду о одјави мотора увезеног из иностранства. Требало би да тако поступају и остале капетаније. Уколико би нека и тражила, треба је упутити на управника београдске капетаније.
Што се тиче папира, о томе сам писао али ево кратак резиме: потребан је уговор о купопродаји, оверен у општини, оригинални рачун издат у иностранству, оригинал царинска исправа.
Што се тиче царинске исправе, постоје две врсте докумената, зависно од спроведеног царинског поступка приликом увоза:
- ЦПД поступак (CPD postupak) -
кад увозник мотор пријави на граничном прелају, од цариника добије обрачун царинских даџбина, које одмах плати и тада од цариника добије тај ЦПД папир на коме обавезно мора да пише име човека који увози мотор, број мотора (који мора да буде исти као на рачуну који је презентиран царини), печат царине уз реченицу да су плаћени трошкови царињења.
Ово је тзв. скраћени царински поступак на граничном прелазу.
Напомена:
Може да се деси да човек увози више од једног мотора.
У том случају, он добија ЦПД папир од цариника у коме су наведени бројеви свих мотора које том приликом увози.
Тада увозник, мора у општини да направи онолико копија ЦПД потврде колико је увезао мотора и сваку копију мора да овери да је верна оригиналу. Само таква копија, с апостилом из општине биће прихваћена у капетанији.
- ЈЦИ поступак
Може да се деси да увозник мотора не прихвати обрачун трошкова или из другог разлога (можда нема довољно пара и сл.) не жели да мотор(е) царини на граници.
Тада царински службеник сачињава царинску декларацију ЈЦИ (Јединствену царинску исправу) у коју уноси све податке у складу са законом и с тим документом увозник може да оде до места свог пребивалишта и да се у законском року јави најближој надлежној царинској испостави где ће довршити царински поступак започет на граници издавањем ЈЦИ.
Разлика између ова два поступка је у трајању и у цени.
ЦПД поступак се завршава на граничном прелазу али су обично обрачунати трошкови нешто већи (процена цене мотора, јер цариник не мора да уважи приложени рачу, висина царине).
С друге стране, уколико се иде на редовни царински поступак, онда у царинској испостави неће да разговарају с физичким лицем, па морате ангажовати шпедитера и то онда опет има своју цену.
Тек... свако може да бира. И то је ствар увозника на коју ви, као купац, не можете утицати. На вама је да у капетанији платите прописане таксе и да, ако је мотор снажнији од 15 кW у осигуравајућем друштву платите осигурање.
Обратите пажњу да ако је мотор оцарињен по ЦПД поступку не добијате и нисте обавезни да капетанији приложите и ЈЦИ (ја сам имао такав захтев али сам предочио извод из упуства за поступање у ЦПД поступку па је капетанија одустала од тог захтева).
Надам се да сам био јасан.
Срећно!
neptun:
Ja sam kupio pre neki dan jedan motor sa carinskim papirima. Nije u plovidbenoj. Prethodno sam otisao do kapetanije da pitam, rekli su mi da ne treba nista vise. Vratili su na prethodnu praksu
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju