Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Примена закона на српски начин - најновији "бисер" Министарства саобраћаја

<< < (2/12) > >>

Alexa:
I u kapetaniji Veliko Gradiste se taj papir trazi.  Ako ce nekom biti od pomoci, u Holandiji to izdaje katastar (http://www.kadaster.nl/web/artikel/producten/Verklaring-van-nietteboekstelling-schip.htm ) i kosta 25 eura. Moze se aplicirat saili direktno na prilozenom sajtu ali je mali problem uplata takse jer, kako su meni objasnili (kada sam vadio) nemogu da izrade racun jer aplikacija ne prepoznaje Srbiju i prekida postupak. Tako ja sada dugujem Holandiji 25 eura a papir sam dobio na kucnu adresu. U Svedskoj to isto radi http://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fartygsregistret-sjofartsregistret/Kontakt-sjofartsregistret/ , s`tim da za konkretno plovilo (motor) taksa iznosi 3500 sek (oko 380 eura) a tumacenje o neupisu plovila je besplatno (ako nekome treba, mogu proslediti). U drugim zemljama neznam, ustvari znam da je u Norveskoj i Danskoj slicno. Mogu naci u mojoj arhivi i adrese njihovih organa nadleznih za tu oblast.

LSI:
Алекса,
Било би добро да нађете мало времена и да све те адресе, контакте наведете овде у теми, како би неко други могао лакше да се снађе у овој ситуацији.

И не сумњам ја да је то нешто уобичајено у ЕУ. Уз то, мислим да тражење те потврде није бесмислено али начин на који се то код нас ради није добар.

Законодавац је требало да донесе одлуку о измени важећег прописа, да затим утврди прелазни период, у ком ће се решити питање мотора увезених по дотадашњим прописима и да назначи рок од када ће почети примена нових прописа.

У овом случају ништа од тога није урађено. Само је јављено капетанијама да треба да раде на нови начин.

И шта сад да раде сви који су, као ја, купили мотор ових дана или нешто раније?
Шта да раде они који су увезли такве моторе, за себе или ради даље продаје, и при том уредно испоштовали важеће прописе?

Ово је поступак, по мени, исти као и с приколицама.
Годинама су приколице биле регистроване по тада важећим прописима и сад, одједном, више није могуће продужити регистрацију!
Неко у том министарству као да намерно изазива људе и прави им штету...

petar_kozic:
Ovo je velika sramota sto rade.

I ja imam motor iz Svajcarske sa carinskom i kupoprodajnim. Hteo sam ove godine da registrujem i upisem, ali izgleda necu moci.

STRASNO !

Srbijo moja medju sljivama.

Alexa:

--- Citat: LSI  26, 02, 2016, 09:50:35 pre podne ---Алекса,
Било би добро да нађете мало времена и да све те адресе, контакте наведете овде у теми, како би неко други могао лакше да се снађе у овој ситуацији.

И не сумњам ја да је то нешто уобичајено у ЕУ. Уз то, мислим да тражење те потврде није бесмислено али начин на који се то код нас ради није добар.

Законодавац је требало да донесе одлуку о измени важећег прописа, да затим утврди прелазни период, у ком ће се решити питање мотора увезених по дотадашњим прописима и да назначи рок од када ће почети примена нових прописа.

У овом случају ништа од тога није урађено. Само је јављено капетанијама да треба да раде на нови начин.

И шта сад да раде сви који су, као ја, купили мотор ових дана или нешто раније?
Шта да раде они који су увезли такве моторе, за себе или ради даље продаје, и при том уредно испоштовали важеће прописе?

Ово је поступак, по мени, исти као и с приколицама.
Годинама су приколице биле регистроване по тада важећим прописима и сад, одједном, више није могуће продужити регистрацију!
Неко у том министарству као да намерно изазива људе и прави им штету...

--- Kraj citata ---

Ovde je ocigledno problem u tumacenju toga zakona. Ja sam predocio kapetaniji u VG potvrdu da se u Svedskoj ne registruju plovila ispod 12 m duzine i 4 sirine i sef kapetanije mi je rekao da ce to biti dovoljno, odnosno da ne moram da placam potvrdu koja bi seodnosila konkretno na moj camac. Oni su pokusali da naprave neku paralelu sa motornim vozilima (koja moraju biti odjavljena u zemljama gde su prethodno bila registrovana) sti je logicno ali, kod plovila stvari ne stoje bas isto jer se u mnogim zemljama neregistruju ako su rekreativnog tipa i ispod nekih limita u smislu duzine, sirine i brzine. Nasa drzava je trebalo da to uzme u obzir i da prema zemlji porekla odredi sta od dokumentacije treba a sta ne. Ovako, oni su sve podveli pod "mora" i stvorili problem obezbedjivanja odgovarajuce dokumentacije.

srsa:
Лазо чини ми се да из овога што си навео проблем није у допису-упутству Министарства саобраћаја већ у тумачењу и примени од стране Капетаније. Кажеш да су добили упутство у којем се између осталог тражи нека потврда о брисању мотора у иностранству, а када си тражио објашњење прочитан ти је допис у коме се извесна женска особа из Министарства саобраћаја позива на Закон о државној припадности и упису пловила (Сл. гласник РС, број 10/2013) тачније, на основу одредби члана 159. став 1, тачке 1), 2), 3), 4) и 7) и члана 18. Закона. Како у наведеним члановима Закона није наведена обавеза достављања  потврде о брисању мотора у иностранству, сигурно да у том фамозном упутству није наведено да у Капетанији захтевају ту исправу, већ је у питању погрешно тумачење запослених у Капетанији да обавезу која се односи на потврду о брисању пловила у иностранству, примењују и на моторе. Мислим да би требало тражити објашњење од руководиоца Капетаније и упозорити га на горе наведено.   sha

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju