E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Kad perkins zaledi
Zoran T:
Mislim da je tehnologija varenja jako uznapredovala u zadnje vreme pogotovo gusa ili sivog liva...nekad jeste to bio problem u zavisnosti od kvaliteta gusa...ja sam glavu cak lepio na mom renault4 tecnim metalom i jos drzi...
DuleN:
Zorane,
Tehnologija varenja je, kao i sve tehnologije, napredovala opasno u poslednje vreme. Ali variti gus je nauka... Tecni metal je daleko prostiji i bezbolniji proces, jer njim se LEPI ali se ne menja struktura metala, pa ce drzati onoliko koliko je kvalitetan lepak, to jest moze te i nadziveti....
Bilo bi mi jako interesantno da nam majstor stvlada objasni postupak varenja, a posto mi je gus (odlivak), zbog prirode posla skoro osnovna delatnost, ja cu nakon toga napisati sta mislim ili cu podneti duboko izvinjenje ...
stvlada:
Zavarivanje sivog liva ili gusa se radi elektrolucnim zavarivanjem,koriste se niklene elektrode.Aparat za zavarivanje treba da daje ispravljenu struju sto znaci da treba da bude invertor,ispravljac ili rotacioni aparat. Sam postupak zavarivanja je prica za sebe i ima mnogo bitnih detalja. Mogucnost zavarivanja dosta zavisi od izlozenosti osnovnog materijala temperaturi i samom kvalitetu odlivka.
Okacio sam slike zato sto je u pitanju motor perkins,da bi clanovi foruma videli sta se desava kad se ne ispusti voda iz sistema.Zavarivanje radim 25 godina i ovo nije prvi put da se ovako nesto radi,cak je bilo dosta komplikovanijih stvari koje su radjene bez problema. Struktura materijala prilikom zavarivanja se menja u prelaznoj zoni,ali to nije razlog da zavarivanje ne uspe.
Zoran T:
Dule ma nije bitno 114...u svakom slucaju bolje je nego s rupom a i gde bi naso drugu glavu za perkinsa... i gde je uopste nasao toliki mraz da to toliko zaledi...hvala vladi na objasnjenju hi
DuleN:
Aj da ne budem mnogo detaljen:
Gus (nemacki izraz liveno gvozdje) je uslovno zavarljiv materijal ...
Prilkom varenja, zbog visokih temperatura, deo oko vara se pretvara u celik i bukvalno kida sve oko sebe...
Da bi se uspesno zavario, deo koji se zavaruje treba da bude nagrejan do 550-600C i tada varen, jer ce se time izbeci promena strukture......
Zavarivanje sa takozvanim "hladnim postupkom" - niklenim elektrodama je proces gde se umesto ugljen diokksidne veze izbacuje grafit... Da ne ulazim u podrobnosti - stvara se poroznost...
U svakom slucaju, ako je klijent zadovoljan - sto bi se majstor osecao neprijatno...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju