a sta fali klasicnoj kobilici ???
ovako su to holandjani resavali ... pisao sam o tom resenju negde ovde al sad ne mogu da nadjem

Kapetane,
Ovo je Skutje, stari holandski brod na
jedra a posto im je trebao mali gaz u kanalima onda su ovako izmislili svertove (dagerboard). A kao sto vidis na tvojoj slici i jarbol mu je oboren da bi prosao ispod mostova. Ajde slikacu neki izbliza iz raznih uglova. Ima jedna lepa stvar kod njih sto se tice tradicije. Naime, da bi se regatao sa skutje moras da si u posedu iste ne znam tacno koliko generacija, odnosno da ti je neki predak povio na njoj. Ponasanje, zgrnuo pare, kupio brod, sada cu da vas oderem u ovoj klasi ne prolazi. I ovde je to stvar prestiza.
Sto se tice ove price oko stabiliteta, da se ogradim da nisam procitao celu temu tako da ako krivo zborim to je zbog neznanja, ljuljne kobilice nista ne znace za pocetni stabilitet. A koliko sam shvatio on je problem. Ljuljne kobilice ulaze u opticaj samo kod dinamickog stabiliteta. Posto je camac knikovam forma daje isto prigusenje kao i ljuljne kobilice tako da su one gimik. Ako se dobro secam koeficijent prigusenja je isti za knikovanu formu i ljuljne kobilice (nemoj da me drzite za rec, rekao sam ako se dobro secam, davno bese). Pocetni stabilitet se popravlja pomocu dve stvari sirina broda i spustanje tezista. Sve ostalo velika igra mali rezultati.
Pozz