U četvrtak sam polagao za UMČ. Polganje se održalo u Novom Sadu, na Ribarskom ostrvu, tačnije u marini "Špic".
U zadato vreme, pojavila se grupa od dvadesetak kandidata. Usputno smo saznali da sat vremena nakon nas postoji još jedna grupa, a rečeno nam je da postoji oko 70 kandidata.
Starosna struktura je bila podeljena u mojoj grupi. Bilo je dosta i starijih ljudi. Kada kazem starijih, mislim 55+ godina. Neko u marini reče da su krenuli da iz zaustavljaju i zato hoće da "reše" tu formalnost. Bilo je i 5 dama.
Prilikom procedure teoretskog dela ispita Podeljeni smo u grupe od 5-6 ljudi . Ispitivač moje grupe bio je maksimalno korektan. Pitao je na početku ima li nekog da se bavi medicinom? Javio se jedan gospodin iz grupe i rekao da je lekar. Rečeno mu je da će nam pomoći oko dela vezanog za prvu pomoć. Pitao je da li postoji neki mašinac koji bi pomogao oko pitanja vezanih za mehaniku? Javio sam se ja, rekavši da potičem iz druge branše, ali da sam diplomirao na toj tematici i da mogu ja da pomognem oko nje.
Ispitivanje je otvorio sa mnom, pitavši me da objasnim razliku između dvotaktnog i četvorotaktnog motora. Nakon mog objašnjenja, pohvalio me je i nastavio dalje ispitivanje. Svakog je pitao po neko pitanje. Bio je veoma korektan i edukatorski nastrojen sa namerom da nas nešto nauči ako ne znamo. Na kraju je završio sa prvom pomoći gde je pitao doktora da objasni neke stvari što je on učinio.
Nakon toga, primetili smo da prva grupa ide na veslanje. Ispitivač nas je uputio tamo. Na poziciji za veslanje, ulazilo se po dvojica. Jedan je veslao u jednom pravcu, drugi u povratku nekih 10tak metara u marini formalno. Kada je došao red na mene, nisam imao parnjaka pošto sam bio poslednji. Pitali su me da li znam da veslam sam, rekao sam da ću se snaći. Izveslao sam unatraške, nacentrirao unutra unapred i samim tim i ta formalnost bila je obavljena uz korektan nadzor i pomoć. Dame su bile pošteđene veslanja.
Nakon toga, mislim da su svi dobili ovaj papir:

To je poslednji korak ka dobijanju dozvole, naravno uz siboličnu uplatu još 1010 dinara.
Od pitanja koja su postavljana pored prva dva koja sam naveo, to su bila:
- Šta je plovni put?
- Šta je vodostaj?
- Kako se vodostaj meri?
- Šta je to gaz čamca i ostali elementi koji se vezuju za tu tematiku?
- Šta je to špor i čemu služi?
- Prepoznavanje određenih znakova i signalizacije
itd.