Koliko te je na kraju izašlo celo zadovoljstvo?
Brod + put + troškovi + carina + porez + ..........
Zanimalo bi mnoge koji žele da dovezu sebi nešto...
Inače svaka čast za poduhvat, da lepo ploviš i uživaš.
Znam da bi zanimalo mnoge, ali nebih da na forumu ostavljam bas sve detalje. Ko zeli nesto da mu pojasnim, tu sam na PP. Inace, cena plovila ovog tipa se u Svedskoj krece od 50 h sek pa, recimo do 100-120. Naravno, ima skupljih, novijih a ima i jeftinijih koji uglavnom moraju da se sredjuju. Treba pratiti oglase u duzem periodu pa kad nesto iskrsne da odgovara budzetu i zeljama, reagovati brzo jer, sve sto je jeftino a dobro, ode za par dana. Tehnologija kako to zavrsiti je od slucaja do slucaja. Najbolje je imati nekoga ko bi to pogledao i eventualno platio ili dao kaparu. Ako nemate nikog, onda nekom niskobudzetnom kompanijom let sto pre po prethodno dogovorenom terminu. Napravi se i overi ugovor a onda organizuje prevoz. Prevoz plovila u gabaritima koji mogu na prikolicu je cca 2500-3500 eura (zavisi u kom delu Svedske se brod nalazi). Ima varijanta povratne ture za neki kamion, video sam ih dosta tamo ali, to treba organizovati. Mora se kupiti (ili na licu mesta praviti) postolje na kome bi stajao brod. Nije jednostavno ni jeftino ali, isplati se jer je izbor dosta veliki a cene su svakako nize nego kod nas. Oni jako vole svoja plovila, lickaju ih i dobro odrzavaju tako da je verovatnoca da cete kupiti dobar brod gotovo izvesna. Npr, na mom brodu je svaka bravica, prekidac, svaka sitnica u originalu, nista nije osteceno i sve je u funkciji. Svedska je skuplja za transport jer je daleko i sama je velika (peko dve hiljade km od tacke A do tacke B, trajekt ili mostovi su 400 eura, Holandija je jednostavnija ali je manji izbor polyesterskih korita.
U svkaom slucaju, da se vratim na vase pitanje, stojim svima koje ova tema zanima, na raspolaganju za ono sto znam. Racunica se moze napraviti kod kuce, skoro 100 % realna pa, ako isplati, put pod noge