Opšta...Tu smo... > Uputstva
Tko se razumije u sonar?
LSI:
--- Citat: Ljuba 19, 12, 2015, 23:02:35 posle podne ---... znači i da mi je sonar zapravo najkorisniji za merenje dubine i oblik dna.
--- Kraj citata ---
Добро је ако је макар и само зато користан. Поготову нама који смо мало на води и не познајемо терен.
Али то би требало да покаже и неки јефтинији модле - да ли сам у праву?
majstorli:
Mislim da si u pravu.Ja kad podesim onda fino vidim granje,rupe,panj...
Ne znam kako treba riba izgledat.Jos to nisam zakljucio a ne znam ni kako.Malo prije sam napisao kako vidim malu deveriku.
Ja sam prvo sebi narucio Lowrance 4x hdi koji je nesti jeftiniji od moga 5x pro.Trgovac veli da cu tesko vidjeti ribu jer vise je namjenjen za strukturu dna i ostalog.A ja pametan jos nadodam para i kupim 5x pro.
Ljuba:
Uopšte ne treba skuplji model za ispitivanje dna.
Dno može recimo biti muljevito i onda sonar pokazuje gornju liniju pa deo pod muljem pa na kraju samo dno a taj deo pod muljem "oboji" svetlijom nijansom.
To sam ispitao baš u Višnjici gde držim brod, tamo je mulj debeo skoro pa 2 metra a možda i više, kako gde. Došao sam do poteza gde sam čakljom dovatio mulj na pola metra a sonar je pokazao upravo takvu konfiguraciju, prva linija dna pa debeo sloj sivog pa na kraju crnu liniju "pravog" dna.
Što se tiče ribe mislim da on može da pokaže krupnu ribu na dnu, naročito soma ili šarana koji imaju običaj da "leže" dole s tim što som zna da se ukopa pa ga je onda teško detektovati. Za ostale ribe mislim da sonar nema mnogo smisla, one su sad tamo sad vamo i korisnije je tražiti panjeve i granje dole jer je veća verovatnoća da su tu negde i one.
LSI:
Стварно, Љубо, за колико се најјефтиније може купити сонар који ће прецизно показати дубину и препреке на довољном растојању да човек може да заустави чамац, скрене или се врати уназад?
Ја сам, на пример, први пут ушао у канал иза Бајбока, преко пута марине, и кад сам с мојим Евинрудом распалио у напер који је био испод површине, а за који нисам знао, мислио сам да је крај света!
Због таквих ствари сам размишљао о сонару али још није дошао на ред.
majstorli:
Mislim da nema tu spasa.Sondu montiras na zadnji kraj i kad naletis na nesto dok sonar detektuje ti si gotov.Treba sonar ispred namontirat ni onda se neces spasit jer kad skuzis na sonaru prepreku to je vec kasno za izbjec.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju