Kanu & Kajak > Modeli, Tipovi, Modifikacije

Pozicija jedara

<< < (6/8) > >>

neptun:
To je flok, a ako prelazi jarbol oda je genova

neptun:

--- Citat: Zoran T  28, 10, 2015, 15:15:00 posle podne ---Pa to sa rolanjem nije svaki cas nije dobro.Ali ako bi bile jedna uz drugu(ili malo razmaknute pri palubi) mislim da ne bi smetale jedne drugoj pri jedrenju  zapravo neznam kako ti izgleda dole rol sistem,i gde bi dole mogao da tu drugu zakacis.To sa sajlicom kroz jedro je dobra opcija za regatne jedrilice jer omogucava brzu zamenu flokova ili da tu dodatnu otpustas i spakujes uz jarbol kad si s genovom... sha

--- Kraj citata ---
Pa da najbolje da se spakuje uz jarbol. Kakav god da je sistem pri letanju ta dodatna sajla je problem.
A inace rol jedra su sranje. Postoji neka varijanta prednjeg jedra sa kratovima i to sam video kako radi. Al sad mi komplikovano da to pravim i menjam jedra.

neptun:
Nekako mi najbolje izgleda klasican sistem sa 3 prednja jedra pa menjas po potrebi. Provuce se samo jedan tanji kanap od vrha jedra pa kroz neku alku na dnu jedra(na palibi) pa do kokpita, kojim se jedro spusti na brzinu uslucaju frke, a da se ne napusta kokpit.

Zoran T:
Ako nemas neke zelje i namere za nekim regatnim ili takmicarskim jedrenjem rol sistem ti pruza i obezbedjuje najkomfornije i najbezbednije jedrenje jer je za to je izmisljen i napravljen.Genova ili veliki flok nije jedro za jedrenje u vetar.Sto ostrije ides u vetar s manjim flokom bolje i brze jedris.
  Olujni flok je jedro od debljeg i cvrsceg materijala sa ojacanim savovima puno jace nego obicna jedra nije za neko jedrenje vec za oluje da smanji posrtanje ljuljanje za odrzavanje pravca za zavlacenje itd dok alauka ne prodje.Moze da se montira i na mesto glavnoog jedra...

Zoran T:
Neptun nisam te pitao al odakle ta potreba za ostrijim jedrenjem u vetar?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju