Kanu & Kajak > Modeli, Tipovi, Modifikacije
Pozicija jedara
neptun:
--- Citat: Zoran T 28, 10, 2015, 09:57:08 pre podne ---Ili da probas sa pozajmljenim flokom od mikrotonca samo da resis to kacenje za jarbol(a da ga ne ostetis ili oslabis) te sajle ili kanapa pa po tome otprilike prekotira ca na vrhu jarbola preko koje idw podigacis staru genovu...
--- Kraj citata ---
Da, ja nista ne budzim na jedrilici, sve je onako kako jr bilo kad je kupljena nova, pa me to malo brine. negde sam video i resenje bez sajle, vec se samo podigne jedro kome je usivena sajla u prednji rub. Ali ne znam dal bi to izdrzala koturaca na vrhu jarbola, preko koje ide podigac.
Zoran T:
Ne samo gornja koturaca vec ceo sistem podizaca do pete jarbola odnosno bitve(neznam kako je reseno kod tebe)bi bio konstantno napet i pod opterecenjem.Kolko sam ja razumeo tebi je pramcana pripona izvedena u rol flok sistemu.Uz tu priponu od ojacanja na pramcu do ojacanjana vrhu jarbola ako paralelno pustis jos jednu sajlu ili kanap mislim da nece smetati jedna drugoj a po toj dodatnoj ces moci da kacis flok.
neptun:
Da, ali moracu da skidm ovu dodatnu sajlu kad jedrim sa genovom. Kako bih letao od te sajle. Jedino da svali put narolam genovu kad letam, a to nije bas dobro.
Zoran T:
Pa to sa rolanjem nije svaki cas nije dobro.Ali ako bi bile jedna uz drugu(ili malo razmaknute pri palubi) mislim da ne bi smetale jedne drugoj pri jedrenju zapravo neznam kako ti izgleda dole rol sistem,i gde bi dole mogao da tu drugu zakacis.To sa sajlicom kroz jedro je dobra opcija za regatne jedrilice jer omogucava brzu zamenu flokova ili da tu dodatnu otpustas i spakujes uz jarbol kad si s genovom... sha
Kapetan:
Olujni flok je svako jedro koje ide od prednje sajle a ne prelazi jarbol....
Ako vec imas roll genovu , sta ce ti olujni flok ....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju