Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!

Spustena jedra

<< < (5/13) > >>

Thalassoma:

--- Citat: neptun  12, 03, 2016, 23:07:26 posle podne ---Znam za ovaj brod. Trebalo bi da je brz. Nesto kao novi elan 21.
Voleo bih uzivo da vidim ovaj brod. Ovakvi brodovi bi trebalo da glisiraju, posebno niz vetar sa genakerom, meni to super izgleda, treba samo biti dovoljno iskusan i imati posadu za takvu plovidbu.

--- Kraj citata ---
Ne znam na koje si tacno plovilo mislio ali znam da bi pod idealnim uslovima trebalo da dostignem brzinu do 10 kn
Sto se tice posade - nemam je. To sam ja (ne bas previse iskusan) i moja porodica i povremeno prijatelji. Medjutim,
sasvim sam siguran da cu postizati vece brzine nego sa prethodnom jedrilicom koja je sto zbog oblika trupa, sto zbog
veoma starih jedara, sto zbog tezine dostizala najvise do 4 eventualno 5 kn
Sa ovom bi trebalo da bude drugacije.
A i ako ne bude... Ne zurim se kada jedrim a i ne nameravam na neke prestizne regate tako da kako bude - bice.
Vazno je da bude sigurna, udobna i da bude nekog vetra. A da li cu stici za 30 minuta ili 6 h, nije bas da ce nesto mnogo
da promeni.

neptun:
Meni isto brzina nije bitna. Sad bih, da menjam brod, nabavio jedrilicu sto vise za tesko more. Problem je sto su takve teske i ne mogu na prikolicu. Posto jedrim isto sa porodicom. Sigurnost mi je bas bitna. Malo sumnjam u jedrilicarske sposobnosti ovog viko. Ali nisam probao pa ne znam. Voleo bih da vidim uzivo.
Brod je lep, lako se transportuje i vetovatno unutra ima prostora dosta.

Zoran T:
Lepa jedrilica.U odnosu na staru ovde ces prvo morati da savladas i dobro uvezbas kracenje jedara i da se naviknes na brod pogotovo s porodicom...10kn jako tesko ali ces puno lakse da jedris po laganijem vetru nego sa starom..."glisiranje" s krmenim vetrom jako tesko do nemoguce...kad se naviknes na brod(a i on na tebe) uzivat ce te...u nekoj perspektivi razmisli o duplim kormilima kao na elanu 21...

Thalassoma:

--- Citat: Zoran T  16, 03, 2016, 09:46:16 pre podne ---Lepa jedrilica.U odnosu na staru ovde ces prvo morati da savladas i dobro uvezbas kracenje jedara i da se naviknes na brod pogotovo s porodicom...10kn jako tesko ali ces puno lakse da jedris po laganijem vetru nego sa starom..."glisiranje" s krmenim vetrom jako tesko do nemoguce...kad se naviknes na brod(a i on na tebe) uzivat ce te...u nekoj perspektivi razmisli o duplim kormilima kao na elanu 21...

--- Kraj citata ---
Sasvim je moguce da si u pravu i nadam se da cu moci da Vam prenesem moja iskustva vec pocetkom septembra. Ja se i dalje nadam da cu imati bolju brzinu nego sa prethodnom jedrilicom. Cak i kada je njome upravljao profi regatas, nista znacajnije nije uspeo da postigne po pitanju brzine.
Sto se tice bezbednosti, ja sam tu morao da pravim kompromis jer sam hteo (bio primoran) da moze da se "baci" na prikolicu a opet da ne bude bas mnogooo nestabilna i sa losim maritimnim tj. jedrilicarskim karakteristikama pa sam doplatio (i to dosta) za tzv "T-shape" kolumbu tako da plovilo iz C kategorije (sa pomicnom kolumbom) prelazi u B kategoriju (sa kolumbom koja se uvlaci). Jedino sto sam na ovaj nacin, osim novca izgubio i onako plitak gaz tako da vise nije 0,25 metara vec 0,45 m.
U svakom slucaju, ne ocekujem bas previse ali koliko para toliko i muzike. A o duplom kormilu za sada ne razmisljam. Tek nakon leta, kada sve prodje, videcu sta mi valja ciniti ali i koliki ce mi biti budzet za sledecu godinu itd....

neptun:
e to je sigurno dobro sto si uzeo tu T kobilicu. mada ne znam kakva je ta koja nije T. sto se gaza tice 45 cm je ok. I dalje ces moci da spustas brod na rampi, bez krana. to je mnogo bitno.
Samo ne znam kako se ta kobilica podize. dal moze na brzinu kad planiras u plicak ili jednom spustis,pa je uvlacis kad hoces na prikolicu.
Ja sam greskom pomenuo elan 210. elan je cisto sportski brod.
Gde planiras da drzis jedrilicu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju