E, ovako treba... > Plovila

Nauticar pocetnik, savet prilikom odabira

<< < (2/6) > >>

djera1:
Iz tvojih dosadasnjih postova sam zakljucio da obavezno treba da pogledas i NARVAL 535. Taj  camac je odlican i za reku i za more. Znam da ga kupuju i profesionalni ronioci iz Hrvatske

mića p.:
Pozdrav i dobrodošao.  harm

Što se tiče tvojih pitanja, razumljivo mi je da voliš bržu vožnju po reci, ali  za to ti je savršeno dovoljan i motor od 20-25 ks.
Imaj u vidu, koliko znam, da se od ove godine, za motore jače od 20 ks plaća obavezno osiguranje i to značajno poskupljuje registraciju plovila. Proveri da li to važi i za motore od 25 ks (mislim da njih to kači).
Ako biraš čamac bez kabine, što ti inače toplo preporučujem pogotovu ako si početnik na vodi, onda ti je pravi izbor tri princeze ili bigfoot.
Oba su dovoljno prostrana, lagana za upravljanje, stabilna na talasima  i sa motorom od 20 ks savršeno brza.  25648

Što se tiče motora, mnogo važnije od brzine jeste stanje u kome se nalazi i pouzdanost na vodi.
Potrošnja ti se računa ovako, na 2/3 gasa, na mirnoj vodi, po času vožnje, 2t mašine troše oko 0,4 l po savakoj ks (10 ks troši oko 4l na sat), a za 4t značajno manje 0,25 l/ks.  m4 Imaj na umu i to, da pri istom broju ks, 2t mašine idu brže od 4t (npr. motor od 10 ks 4t je barem za 10% sporiji od 10 ks 2t motora).

Kapetan:
Dobro dosao ,

Za reku zaboravi RIB, pogotovo ako hoces da se vezujes ponekad na obalu ...
Tri Princese, tajmen ... sve su to dobri camci prilagodjeni rekama , i tu sta god da uzmes neces pogresiti. Svi ti proizvodjaci imaju neke tende koje nude za svoje camce, kao i dodatne opcije .... Najveca razlika ti je sto RIBovi imaju V korito a ovi ostali ravna korita... te je pottrebno manje snage da izglisiras, a samim time i potrosnja je manja ... A na Savi u Dunavu nema ni problizno toliko talasa koliko ih ima na moru te V korito nema neki uticaj ...

Sto se motora tice, obavezno 4t, honda ili yamaha iskljucivo ... tacno je da 2t daju vise snage , ali ... trose mnogo vise, zezas se sa uljem , i nisu pouzdani kao 4t... eventualno Evinrude kao 2t ali E-TEC ...

i mali savet, koliko god das para za ovaj camac, budi siguran da ces u naredne 3-4 godine da ga menjas :D kad udjes u ove nase vode, bice ti jasno o cemu pricam ... vazda fali metar...

broker975fx:
Prvi put cujem da su cvaje manje pouzdane od cetcorotaknih,pre ce biti obrnuto 6589. Naracno ne porediti slabo odrzavanu I ragu staru 40 godina I moderan par godina star cetvorotakni motor,sto se ulja tice recimo autolube varijanta sama mesa mesavinu. E sadatacno je da su malo bucniji I da nesto vise trose ali su definitivno jeftiniji od sabrace I ako su dobro odrzavani jos ce dugo godina lepo sluziti

Kapetan:

--- Citat: broker975fx  22, 06, 2015, 11:00:48 pre podne ---Prvi put cujem da su cvaje manje pouzdane od cetcorotaknih,pre ce biti obrnuto 6589. Naracno ne porediti slabo odrzavanu I ragu staru 40 godina I moderan par godina star cetvorotakni motor,sto se ulja tice recimo autolube varijanta sama mesa mesavinu. E sadatacno je da su malo bucniji I da nesto vise trose ali su definitivno jeftiniji od sabrace I ako su dobro odrzavani jos ce dugo godina lepo sluziti

--- Kraj citata ---

Sva sreca te zivimo u Srbiji , i delovi za 2t motore se nalaze na svakoj trafici ... a servisi su nam puni strucnog kadra koji ce odmah dijagnostifikovati problem i predloziti resenje ...
Toliko o mogucnosti odrzavanja 2t motora ... Ujedno problem je nabavka i delova iz inostrastva posto vecina zemalja prelazi na 4t motore pa je delove za 2t sve teze naci, a cene im u zadnje vreme rastu jer uh je sve manje na lagerima (izuzetak Yamaha 2t serija)  ...

Honda i Yamaha imaju najozbiljnije servise ovde kod nas (khm imaju broj telefona servisa u inostrastvu koje mogu da okrenu kad zaskripi),
i imaju podrsku sa delovima ... sve ostalo pisi propalo (Evinrude je izuzetak, ali pitanje je posle pucanja Sage sta ce biti sa njim....)

Broker aj mi nadji impeler u Srbiji za Mercury 15hp 2t 2010 godiste ?
ili mi nadji elisu za Suzuki 15hp 2010 godiste
... to mu dodju neke osnovne stvari , da ne nabrajam dalje ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju