E, ovako treba... > Elektronika
Pomoc oko sonara
Kapetan:
--- Citat: Gorance 31, 12, 2015, 20:02:54 posle podne ---Idemo opet...
--- Kraj citata ---
ne mogu : )
--- Citat: Gorance 31, 12, 2015, 20:02:54 posle podne ---Zaboravih da pitam, onaj snimak gde ti gledas radar, mesas adu i brod, dajes uputstva... Bili ste na 1068/67km ili gresim?
--- Kraj citata ---
neeee, mnogo nize ...ako se ne varam spavali smo na nekom sidristu izmedju Corabie i Silistre ... ujutru ustali, krenuli videli maglu... vidljivost bila djene djene al kad smo se odvezali ... za 10 sekundi se magla pojacala ... ocekivanja su bila da ce magla da se razilazi sto je i normalno ujutru , ali se sa recimo 300-400 metara vidljivosti , vidljivost promenila na 50 tak metara za nekih 10 15 sekundi ... a 50 metara na Dunavu je nista ...
pre neki dan na Mirijevu mi se isto to desilo ... sa kilometar vidljivosti za 10 sekundi vidljivost je pala na 50tak metara ... tako da se na maglu ne moze racunati
ne mogu da kazem da je bila Miljanova (kao kapetana) greska sto je isplovio, svi smo imali isti stav ... da se ponovo nalazim na istom mestu popili bi prvo kafu pa odlucili sta dalje ...
opasnosti realno nije bilo (AIS, JEPPENSEN, RADAR..) ali jeste bilo neprijatno ...
zankiki:
Ja bogami izmedju Novog Sada i Tekija nisam naleteo ni na jednu greškicu, koristeći OPENCPN i karte plovputa.
A baš sam dosta gledao u karte, ubijajući dosadu, pogotovo uzvodno.
Azazriel:
Ajde da se i ja malo ukljucim u ovu pricu sa kartama. Najtočnije, najkvalitetnije, najsigurnije,najbolje, naj sve :) karte za pomoć pri plovidbi su ENC-ovi koje produciraju firme/uprave zadužene za plovne putove i tu je Gorance u pravu. Ako su karte ažurirane bar jednom godišnje i u njima unesen aktualni sistem obilježavanja, uz pomoć radara imaš relativno solidno pomoćno sredstvo za plovidbu. Firme tipa Jepesen, Periskal,.... preuzimaju te iste karte, naprave par estetskih promjena, iskodiraju za svoj software i prodaju u paketima za npr. cijeli Dunav,...., dakle radi se praktično o istim kartama koje bi koristio i sa OpenCPN.
http://www.danubeportal.com/?lang=RS na ovome linku ima trenutno najviše informacija koje se mogu preuzeti za Dunav na kojemu svaka država postavlja informacije za svoj dio Dunava (kritični sektori, ENC, papirne karte, vodostaji, priopćenja kapetanija,..)
Budućnost (bliska) su karte sa dubinama. Koliko znam Plovput je napravio potpuno novi ENC i uskoro će biti objavljen.
Btw onaj radar je igračka :)
STG:
Zankiki/
Kroz Srbiju neces naci gresku sa ENCom PlovPta, sigurno.
Greske se javljaju na zaista kriticnim (promenljivim) sektorima kroz Rumuniju/Bugarsku, ali je i to manje bitno onima sa gazom manjim od 1,5m.
Azazriel/
Ovu raspravu nisam nastavio sa idejom da dodjemo do toga sta je bolje, vec da pokusam da objasnim "kapetanu" da gresi. Da je to misljenje zadrzao za sebe-nista strasno, ali je odlucio da ubedjuje druge sa prilicno tankim argumentima i bez narocitog iskustva.
Mozda je rasprava otisla predaleko, ali sasvim sigurno dovoljno da ljudi sami mogu da zakljuce vredi li i pokusavati sa ENCom. Za mene dovoljno.
Za ostalo-apsolutno saglasan, mada nisam hteo da pominjem Periskal, ipak su oni daleko od nasih potreba i mogucnosti...
Isto tako nisam spomenuo da je nas zakon, zeleci da prati zakone EU, kao obavezu propisao posedovanje bilo kog ECDIS sistema (elektronske karte/OpenCPN,Periskal...) za svaki brod trgovacke mornarice (ne i za nase camce/brodice).
Kap, verovatno ces ovo prepoznati kao nametanje glupih pravila, otimanje para i ugradnju beskorisne opreme... Bolje je imati jednog na kormilu, jednog na radaru, a dva coveka postaviti na pramac da sirokim metlama ciste maglu, zar ne? sajkaca
Kapetan:
Ja podrzavam svaku tehnolosku inovaciju koja poboljsava sigurnost plovidbe... tako i RIS (AIS) , ECDIS i slicno... Cekam da cena za AIS padne ispod 200 evra pa da ugradim i ja ...
sto se karata tice posle video fajlova koje okacih nista ne bih dodao ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju