Idemo opet...
Citiram:
nroute je ako sam dobro shvatio radjen po enc-u ...
e sad nisam ENC koristio sa recimo opencpn-om ili onim trecim softwerom , tako da je moguce da software pravi problem, ali cisto sumljam ...
Svoje tvrdnje ne mogu da potvrdim video snimcima, prosto, ako mi verujes u redu (zna se sta/gde radim), ako to nije slucaj ti nastavi sa snimanjem i ubedjuj sebe da sve znas najbolje.
Koristim OpenCPN poslednjih sest godina, od Madjarske pa do Crnog mora. Greske koje je pokazao su na sektorima gde su promene skoro pa na mesecnom nivou i to je sve.
Mislim da to nije strasno i neces naci karte koje to mogu da isprate. Cak ni putnicki brodovi nemaju taj luksuz.
Imas radio stanicu pa pitas gde je kakva situacija.
Citiram:
sto se plovidbe po magli tice zamisli istu tu plodivbu sa kartama koje propagiras i sa greskama koje su nam dale ?mogu samo da pomislim gde bismo zavrsili ...
Iz prva cu reci da je i vise nego neozbiljno upustiti se u plovidbu kroz nepoznate sektore (moguce da vas je magla uhvatila usput,jbg).
To dovoljno govori o ozbiljnosti.
U nekom postu sam objasnio cemu sluzi radar, tj definiciju istog. Dakle, pomocno navigaciono sredstvo. Ove karte necu nazvati ni blizu pomocnog, a kamoli nesto na sta mozes da se oslonis u plovidbi 100%. Uostalom, to je i prvo objasnjenje koje ti CPN prikaze kada pokrenes aplikaciju.
Jos jednom, karte su ti
samo podrska ako te vec ta magla uhvati, da znas na kom si kilometru (ako nemas radar) i gde mozes da se usidris/sklonis.
U slucaju da imas radar, nece ti trebati nikakve karte.
Stekao sam utisak da bas komplikujem... Stvar je prosta, OpenCPN je po meni sasvim zgodna sprava i ja nisam primetio nikakve greske i odstupanja.
Umesto snimaka mogu samo da dodam

Zaboravih da pitam, onaj snimak gde ti gledas radar, mesas adu i brod, dajes uputstva... Bili ste na 1068/67km ili gresim?