E, ovako treba... > Elektronika

Pomoc oko sonara

<< < (8/23) > >>

mossi:
! No longer available

berkut:
"...Pa ovako sto se tice Berkutovog pitanja,
"intenzitetom jačine frekvencije"
Side scan sonar ko sto rekoh radi na principu emitovanja tj primanja nazad zvucnog signala.
ajde da uzmemo najstarije Klein SSS oni su bili u dve frekvencije 150 i 250 KHz. znaci intenzitet-jacina jedne ili druge frekvencije..."

Хвала за одговор...мислио сам ( а и даље мислим) да се мери фазна разлика пошто је емитован сигнал врло јак а и остаје проблем брзог "гашења" емисије...мада одосмо у технику што и није тема...додаћу само да се различитим фреквенцијама постиже боља дискриминација  али и компликује обрада,па најчешће буде да је скупља "дара него мера",али и то је друга прича није за ову тему...моћни ДСП процесори ће омогућити скоро савршене конструкције у самоградњи,ако то не буде забрањено као код  ГЛОНАС/ГПС...остаје да видимо...поздрав!

jjelenic:
Posto se tema oko sonara / fish findera razvila u pravom smeru (slike ribe i dr..), ako dozvolite, ja bih da je malo skrenem u pravcu koji meni odgovara:
-nisam pecaros, ali bih voleo da u svakom momentu znam koja je dubina ispod mene (u pravcu kojim se krecem) i eventualno dobijem sliku dna iznad kojeg plovim. Zbog nepoznavanja terena (Slankamen i okolina), desavalo mi se da naletim na prepreke (kamen, panj i sl.). Na srecu, posledica nije bilo (metalni kabinas od 8m, solidno korito od 3mm, propisno zasticeno)
-koliko vidim, na metalne camce, sonde se po pravilu montiraju na zrcalo, sto znaci da "citaju" ono sto je ispod krme, sto meni i nije toliko bitno. Daleko znacajnije je da znam na sta nailazim, tj. koja je dubina ispred pramca.
Kako ovo da resim?

Kapetan:
skupo .... front view sonar

! No longer available

ili , neki sonari imaju sonde IN HULL, pa onda sondu montiras na pramcu negde ispod vodene linije ...

jjelenic:
Posto je skupo, ne odgovara.
Nego, da li neko moze iz iskustva da kaze koliko sonar "pokriva" i napred. Koliko vidim, ugao snopa je razlicit. Koliko je to metara u praksi, mislim od sonde, koja je na krmi, pa prema pramcu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju