E, ovako treba... > Elektronika
Pomoc oko sonara
berkut:
Нивелацијја није проблем уопште,међутим...произвођачи не желе да одмах избаце на тржиште "савршен" систем,поступно припремају решење по решење па ће и то доћи на ред...као што "це-де" плејер кад наиђете на рупу на путу не престаје да свира тако може и сонар да ради,мада би то за сонар било примитивно решење,постоје далеко боље опције за сонар...имам утисак,да што више и брже напредују софтвери и компоненте-то уређаји постају све скупљи...
Sinisa30303:
Pa ovako sto se tice Berkutovog pitanja,
"intenzitetom jačine frekvencije"
Side scan sonar ko sto rekoh radi na principu emitovanja tj primanja nazad zvucnog signala.
ajde da uzmemo najstarije Klein SSS oni su bili u dve frekvencije 150 i 250 KHz. znaci intenzitet-jacina jedne ili druge frekvencije.
E sad sto se vise signala "odbije" o sediment znaci da je sedment imaces svetliju sliku a sto se manje odbije imaces tamniju sliku ( znaci da je upravo taj intenzitet jacine zvuka vazan kako bi se odbio i o mulj ili rastresiti sediment.
Sto se tice kapetanovog pitanja
Kako sonar nivelise kretanje camca?
Pod uslovom da sam shvatio nivelaciju korektno a to je ona bela linija (nider) na sredini ekrana da ne krivuda.
za ove slabije modele nikako.
Za ove koje koriste softvere ima Kalman filter a za ove koji imaju opciju ziroskopskih pomagala ima TSS Movment refrence unit.
Ali to bre kosta ruku i nogu.
Imam knjige ostale mi od ispita pa ako treba mogu skenirati i postaviti ako nekog bas interesuje.
Kapetan:
--- Citat: Sinisa30303 26, 06, 2015, 14:11:22 posle podne ---Sto se tice kapetanovog pitanja
Kako sonar nivelise kretanje camca?
Pod uslovom da sam shvatio nivelaciju korektno a to je ona bela linija (nider) na sredini ekrana da ne krivuda.
za ove slabije modele nikako.
Za ove koje koriste softvere ima Kalman filter a za ove koji imaju opciju ziroskopskih pomagala ima TSS Movment refrence unit.
Ali to bre kosta ruku i nogu.
Imam knjige ostale mi od ispita pa ako treba mogu skenirati i postaviti ako nekog bas interesuje.
--- Kraj citata ---
meni na HDS-u sve izgleda super... i uvek mi je nivelacija bila pod pitanjem ... jedino softwerski, sumljam da HDS ima ziroskop :D
Sinisa30303:
Nema ali verovatno tu ima caka koje se koriste za ove ajde da ih nazovemo sportske modele.
Mozda cak upotrebljavaju i filtere. Znam za ovaj moj softwer ima Kalman filter koji mozes da ukljucis od x1 do x3.
A sad ako vas zanima idite na L3 Kline website pa vidite slike i ove nove Towed SSS koji je delom i multibeam znaci totalno zli uredjaji koji zlo i kostaju.
Pozdrav
maverick:
Ja kad bih znao sta je žiroskop...znao bi jeli ga ima hds lol
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju