E, ovako treba... > Elektronika

Pomoc oko sonara

<< < (4/23) > >>

Sinisa30303:
Maverick stvarno je lepa rezolucija.
Lepo su vidljive Slike da nekazem podaci.

Ova zelena slika sa drvetom napravljena na 800KHZ je besprekorna cak i neizvezbano oko moze da kaze da se drvo nalazi ispod X ducera.
Ali ovo nije tradicionalni single beam.
Ovo je sad ova generacija gde ti prakticno kupujes Side scan Sonar.
U hidrografiji postoje neki standardi pa recimo SSS se na kablu od X metara vuce kroz vodu tako da je visina letenja izmedju SS Sonara i dna 10 posto od ukupne dubine.
A ovaj je cini mi se cvrsto vezan za dno broda.
Ipak s obzirom na cenu ova spravica za plitke vode do 50 m itekako daje lep odraz.
E sad dolazimo do razlike.
Ecchosounder radi na principu odbijenog pinga dok SSS radi na principu intenziteta jacine frekvencije.
E tu je recimo lep primer tvoja "srebrna" slika gde na desnoj strani imas taman odraz.
Ovaj taman odraz je ili plicak ili razlicita struktura.
Pogledaj odraz slike kad prelazis preko kamenjara i odraz slike kad prelazis preko mekog rastresitog mulja.
Preko kamenjara imaces mnogo cistiju sliku zato sto se intenzitet signala negubi a preko mulja ces imati mnogo slabije cistiju sliku zato sto se intenzitet gubi upravo zbog solidnosti materijala.

Ali SVE u SVEMU odlicna sprava nemam sta da kazem. Cak se lepo vide obrisi ribica i na zlatnoj slici sa leve strane  a na istom mestu super snimak "sand ripples " pescani talasi.
Na istoj slici isto se lepo vidi Nider ali ajde to je za GeoSurveyore vazno.

Nema sta kolika je cena sprave?

Pozdrav
Sinisa i Aleksandra

maverick:
Na onoj prvoj slici sam imao problem s desnom stranom jer mi je smetao motor, odnosno peta, Ali u konačnici tako izgleda i plićak...tj slika nestaje na rubu . Cijene takvih igracki su recimo od 1500 eura pa nadalje. Po meni mana ovih uredjaja je sto vecina nema iskustva s njima...a druga je sto se stalno trebas igrati s podesavanjima da bi dobio sto bolju sliku . Ja to jos pomalo savladavam.... thumbup

berkut:
"...Ecchosounder radi na principu odbijenog pinga dok SSS radi na principu intenziteta jacine frekvencije...."...

Imam oko dvadeset godina sonare pa znam ponešto o njima,ali,ovo sa "intenzitetom jačine frekvencije" (osim ako se ne radi o lapsusu), nisam razumeo.
Sonar će Vas prevariti i kao ribu videti svaki šupalj predmet u vodi i/ili na dnu.Ako vam treba ekstremna tačnost koristite GLONAS jer je precizniji od GPS-a uvek bio a sad je pogotovu,za memorisanjje određenog mesta...DSP tehnologija je daleko napredovala zadnjih godina,tako da je brzina uzorkovanja najbolji pokazatelj kvaliteta sonara,mada,meni je za reku valjao svaki,trebalo je da prepravljam "transducere" da mi odgovaraju no bilo je to dobro!Za more međutim,iskustva nemam (niti bih da ih skupljam)ali,uveren sam da je potrebna ekstremna tačnost u nekim situacijama...

Kapetan:
kako sonar uopste nivelise ljuljanje camca ?

maverick:
Loše ili gotovo nikako....medjutim sonda se smjesta ipak tako da ljujanje nije preveliko...kod skupljih ekrana to vise dolazi do izrazaja....za vrhunski prikaz treba nam ravnomjerno sporo kretanje bez nekih naglih zaokreta

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju