E, ovako treba... > Yamaha

Yamaha high thrust / visoki potisak

<< < (6/15) > >>

Labud 1258:

--- Citat: Terca  04, 04, 2019, 10:26:53 pre podne ---
--- Citat: Labud 1258  03, 04, 2019, 22:45:59 posle podne ---
Jos nesto me buni, zbog cega to Tohatsu ili Honda ili Suzuki nemaju ?

--- Kraj citata ---

Jasmina je prva i za sada jednima izašla na tržište sa HT konceptom, i to bez nakakvog posebog poslovno uspeha, za šta je razlog mala potražnja (i ne mislim na srpsko tržište naravno).

Zašto je relativno mala potražnja: rekreativna nautika se menja vremenom, opada broj deplasmanskih malih plovila (nije valjda ovaj forum jedino što čitamo, mada to možete to videti i u svakoj srpskoj marini)
Velika , velika, velika, većina deplasmanaca po svetu su zapravo ribarski brodovi i jedrilice (a opet većina njih u čarteru), a po pravilima, klasifikacionih društava, upisnika, osiguravajućih kuća, kao i po praksi ljudi koji se bave crusingom i li čak cirkumnavigacijom što je najvažnije, vanbrodski motori praktično i nemaju primenu.

U oblastima gde postoji baš baš razvijen koncept "pleasure boatinga" i na kopnu, severnoj Evropi, zapadnoj, Kanadi, USA itd. deplasmanski (veliki) brodovi se grade sa idejom udobnosti i komfora plovidbe (dakle plovidbe, ne isklučivo boravka blizu vode) i to za ozbiljinije novce ... i recimo da opet je primena vanbrodskih motora zanemarljiva (nađite mi jedan Linsen sa Jasminom... u Holandiji nema mada nije nemoguće da kod nas osvane neki).

"Uradi sam" koncept je živ po slabije razvijenim stranama sveta, recimo kod nas, ali su takva tržišta neinteresantna, a i nautička praksa je takva da najčešće i nema potreba da se okači skuplji HT motor do Mačkovog spruda kako smo malopre ustanovili.

Da sam ja osnivač i vlasnik Yamahe, ja se ne bih zajeb*vao sa tim, a očigledno je da su gospoda Suzuki, Tohatsu, i drugi išli sa mnom zajedno u obdanište pa imaju isti stav.
 114

--- Kraj citata ---

Nije jedina.

Mercury nisam spominjao namerno.

Oni rade 9.9-15hp Pro Kicker ( Gearcase ratio 2.42:1 ) kao i 90-115hp Command Thrust ( Gearcase ratio    2.38:1 )

zveki66:
Posto imam jedan takav samo primedba da i Mercury ima u ponudi pravi "teretnjak" sa prenosnim odnosom 2,42:1 naspram klasicnog 2,08:1.

"CT – command thurst
Kod modela 9.9 ks postoji mogućnost izbora teretnog motora sa CT command thrust pogonom. Dakle ovo nije tehnički dodatak ili nešto slično već potpuno drugi motor koji poseduje veći menjač i prenosni odnos koji mu omogućavaju pokretanje većeg tereta od ostalih modela 9.9ks."
Koga zanima opsirnije na:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjZrJOHh7bhAhWSs4sKHcAOCQ0QFjABegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fintehv.rs%2Fmercury%2F&usg=AOvVaw2J5DsFuq3ut7F3vWwYHif2

Terca:

--- Citat: Labud 1258  04, 04, 2019, 10:53:29 pre podne ---

HIGH THRUST 25 hp Gear Ratio   2.08:1

Tohatsu 40 hp Gear Ratio   2.08:1

Honda BF40   Gear Ratio   2.08:1

Exhaust Through Propeller/Hub - Ili kroz elisu svima

Propeleri isti isti za sva tri motora :  12 1/4 x 9   

Znači pričao o prenosu koji teretniji, nije tačna.

Potrošnja veća, to stoji.

--- Kraj citata ---

Sad dolazimo do momenta gde je lako zažaliti zbog priključivanja diskusiji, mora se biti fokusiran na sadržaj...

Elem, brojevi koje sam izneo svakako nisu egzaktni (to sad ponavljam preventivno da ne u sledećem odgovoru ne bi besmisleno kačio za to...), za tačne podatke je potrebno previše vemena za sistematizaciju,  ali je  tekst je pažljivo ispisan da bi ja pokušao da ti razumeš kako se konceptom optimizacije prenosnog odnosa mogu, a za određeni režim plovidbe, postići iste i bolje maritimne osobine, sa nazivno slabijim motorom i manjom potrošnjom.

Pa u tom smislu, moram da ti skrenem pažnju da je prenosni odnos teretne jasmine 2,42, a obične 2,08... (ne znam da li je fensi da boldujem tekst ;)  kao što je i prenosni odnos jačih motora drugih brendova 2,08...
na to dodaš da je nazivna snaga (i to snaga na izlazu propulzije, na propeleru) za teretnjak deklarisana na manjem broju obrtaja nego za običnu jamahu (a uglavnom zbog manjih gubitaka snage koja je razvijena na samom motoru...)

Čini mi se da je za razumevanje koncepta HT/običan najkorisnije upoređivati iste motore (isti brend i ista nazivna snaga). Naravno da je besmislenim rasipanjem snage i goriva moguće nadoknaditi konceptualne nedostatke, i zaključak upravo i jeste da  sve što može da se dobije sa klasičnim motorom od 40HP, preradom prenosa može da se dobije i sa 25HP, u specijalnom režimu plovidbe.

Slično tome, na JKV ima lepo postavljena jedna jamaha 8ks HT (stari model), na čamcu Kontra, a ima ih i običnih, to ti je blizu, pa je interesanto da se uporede  propeleri koji se koriste na motorima iste nazivne snage, istog brenda.. a za slučaj većeg propelera je u klasičnoj konstrukciji neophodna veća snaga. Bilo bi šmekerski da to proveriš, uporediš i oblikuješ zaključak.

Čini se da razlike male ali se do tog broja dođe kada se izvede precizna računica sa svim efektima kretanja kroz vodu, a ne konceptulani prikaz...

Pa bih probao da ponovim, po već neki put,  izmenom prenosnog odnosa i vijka propelera se za određeni režim plovidbe (nikako ovaj deo rečenice ne treba da se zaboravi), mogu postići iste i bolje maritimne osobine, sa nazivno slabijim motorom i manjom potrošnjom.

Neki proizvođači (Yamaha) željene efekte za taj režim plovidbe postižu  konstrukcijom prenosa, a neki (ostali) povećanjem snage motora, u prvom slučaju plati se veća cena motora, u drugom se plaća gorivo.

Uzdravlje  114

Terca:

--- Citat: Labud 1258  04, 04, 2019, 10:57:38 pre podne ---
--- Citat: Terca  04, 04, 2019, 10:26:53 pre podne ---
--- Citat: Labud 1258  03, 04, 2019, 22:45:59 posle podne ---
Jos nesto me buni, zbog cega to Tohatsu ili Honda ili Suzuki nemaju ?

--- Kraj citata ---

Jasmina je prva i za sada jednima izašla na tržište sa HT konceptom, i to bez nakakvog posebog poslovno uspeha, za šta je razlog mala potražnja (i ne mislim na srpsko tržište naravno).

Zašto je relativno mala potražnja: rekreativna nautika se menja vremenom, opada broj deplasmanskih malih plovila (nije valjda ovaj forum jedino što čitamo, mada to možete to videti i u svakoj srpskoj marini)
Velika , velika, velika, većina deplasmanaca po svetu su zapravo ribarski brodovi i jedrilice (a opet većina njih u čarteru), a po pravilima, klasifikacionih društava, upisnika, osiguravajućih kuća, kao i po praksi ljudi koji se bave crusingom i li čak cirkumnavigacijom što je najvažnije, vanbrodski motori praktično i nemaju primenu.

U oblastima gde postoji baš baš razvijen koncept "pleasure boatinga" i na kopnu, severnoj Evropi, zapadnoj, Kanadi, USA itd. deplasmanski (veliki) brodovi se grade sa idejom udobnosti i komfora plovidbe (dakle plovidbe, ne isklučivo boravka blizu vode) i to za ozbiljinije novce ... i recimo da opet je primena vanbrodskih motora zanemarljiva (nađite mi jedan Linsen sa Jasminom... u Holandiji nema mada nije nemoguće da kod nas osvane neki).

"Uradi sam" koncept je živ po slabije razvijenim stranama sveta, recimo kod nas, ali su takva tržišta neinteresantna, a i nautička praksa je takva da najčešće i nema potreba da se okači skuplji HT motor do Mačkovog spruda kako smo malopre ustanovili.

Da sam ja osnivač i vlasnik Yamahe, ja se ne bih zajeb*vao sa tim, a očigledno je da su gospoda Suzuki, Tohatsu, i drugi išli sa mnom zajedno u obdanište pa imaju isti stav.
 114

--- Kraj citata ---

Nije jedina.

Mercury nisam spominjao namerno.

Oni rade 9.9-15hp Pro Kicker ( Gearcase ratio 2.42:1 ) kao i 90-115hp Command Thrust ( Gearcase ratio    2.38:1 )

--- Kraj citata ---

OK, to nisam znao.. a da li to zaista menja suštinu posta? Merkjuri je studrao s Jamahom, i imaju svoju, posebnu opservaciju tržišta.

kole:
Kod Honde se zove "Power trust".

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju