Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Uvoz plovila iz EU
broker975fx:
Sa ovim papirima nemama ama bas nikakvog iskustva kao i uvozom broda ali zato imam u vezi Amsterdama ako me razumes :)
zankiki:
Razumem ha
Za to te cimam pred polazak, da mi objasniš kako i šta hi
vookela:
Ako neko moze da postavi neki link ka sajtovima za prodaju polovnih brodova u Holandiji, unapred se zahvaljujem...moze i na PM, ako je to prihvatljivije...
Radule:
Spediter u Holandiji pravi papire na osnovu kupo-prodajnog ugovora koji je na engleskom jeziku i overen od strane notara, da li treba odjava broda ili jos nesto, to ce vam oni tamo reci...Verujem da je u kranjem slucaju dovoljan samo taj ugovor i na osnovu toga oni naprave ex papir(izvoznu deklaraciju). Moracete im dati podatak gde izlazite iz EU(verovatno Horgos/Roske ili Kelebija/Tompa). Mozete proveriti, ako se moze dokazati da je brodica evropskog porekla, da li mogu izdati EUR1 obrazac, na osnovu kojeg budete oslobođeni placanja carinskih dazbina(carina je od 1-10%, u zavisnosti gde se svrstava brodica). Porez morate platiti i on iznosi 20%. Obavezno kod mađara na izlasku morate razduziti ex papir, te na ulasku u Srbiju kod naseg speditera napraviti propratne papire do Novog Sada(21016 CI luka iskladista Novi Sad).
Alexa:
Da pokusam da pomognem mada sam na nekoliko mesta na ovom forumu detaljno objasnio proceduru u NL. Prvo, naravno, ide ugovor ili faktura - racun. Ako se kupuje od fizickog lica - ugovor a ako se kupuje od firme - marine, racun. Ugovor se overava kod notara. Njega ne interesuje sadrzaj vec overava verodostojnost potpisa obe strane. Jezik na kome ce biti napisan je nebitan ali je pozeljno da bude na holandskom, engleskom ili nemackom. Faktura se ne overava osim pecatom izdavaoca (prodavca).
Izvozna carinska deklaracija (ex-papir) se dobija u nekoj od spedicija. Oni prethodno proveravaju verodostojnost fakture tako sto pozovu prodavca i zamole da im potvrdi da je faktura izdata sa njegove strane. Plovilo mora da bude fizicki prisutno da bi, ako zele, pregledali i uporedili podatke. Uglavnom to rade "na daljinu", odnosno odokativno. 99 % prolazite kroz Duiven, tu je veliki carinski terminal i ima xx speditera gde to mozete obaviti. Trazice da se izjasnite na kom prelazu napustate EU (Madjarskom ili Hrvatskom, zavisi gde idete)). Ako vozite sami, moj savet je Herzegsanto odnosno Backi Breg zbog toga sto nema teretni terminal i prolazite ga za deset minuta.
Famoznu "ispisnicu" ne mozete izvaditi u NL jer se ta vrsta plovila kod njih ne registruje. Ako je kojim slucajem registrovan, onda standardna procedura odjave i ispisa. O tome imate ovde: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/vaartuigen
Ako nije nigde upisan sto je najverovatnije, potvrdu da se u NL to plovilo ne vodi ni u kakvom registru odnosno da nije optereceno hipotekom trebate da zatrazite od katastra u NL. Informaciju o tome imate ovde: https://www.kadaster.nl/
Uplata je bila 25 eura, moze da se uplati samo online i to neko ko zivi u NL odnosno EU. Poslace vam mailom a original ce stici postom na vasu adresu za nekoliko dana.
Prilikom ulaska u Srbiju kod speditera pravite ulaznu carinsku deklaraciju kojom prilikom odredjujete carinarnicu gde cete obaviti carinski postupak (rok 72 sata).
Ako je potrebno, pitajte, pojasnicu ako znam.
Srecno upavusi
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju