Interesantna ideja, napisi nam koji su uslovi drzanja broda 40 ft u marini, suvom vezu....koje su uopste dazbine jednog takvog zadovoljstva kao sto je jedrilica u Grckoj?
upravo sam u gusi oko papira... cene dole su recimo do 50% jeftinije nego u Beogradu i to ne samo plovila i opreme , vec i vezova...
U gradskoj marini u Volosu godisnji
vez za 12 metarara kosta 670 evra plus pdv , koji mi ne placamo jer nismo clanovi EU, tako da izadje tacno kao sto napisah 670 evra ... postoje dva tipa veza jedan ima struju i vodu drugi nema... ista cena i za jedan i drugi vez al na ovom gde je struja i voda nema mesta...
Struja i voda se placaju posebno... 1000 litara vode je 2 evra , a 1kwatt stuje je 0.2 evra... sto je opet pristupacno...
Suvi vez kosta nesto vise ... racunajte do 1000 evra godisnje , gde je uracunato jedno vadjenje i jedno spustanje u vodu ... ako uporedimo da je 1tona 50 evra u Beogradu jasno vam je koliko je povoljnije u Grckoj ... inace samo vadjenje i skidanje skoljski sa broda, pa posle spustanje broda od 12 metara kosta 120 evra..
E sad... posto brod nije na EU zastavu, moram da placam ili tranzit log po starom zakonu ili TPP po novom... problem je sto je stari zakon istekao , a novi nema uredbu ... tako da je trenutno vakum i nista ne placam

sve

raspitao sam se u kapetaniji... po novom cu placati 400 evra za godinu dana pravo da plovim grckim vodama, da napomenem da to u Srbiji kosta 450 evra (5000 dinara mesecno).. opet znaci usteda..
Prednost je i to sto gorivo sipam bez poreza i akciza jer nisam clan EU a ni brod...
ima tu jos dosta stvari , pa koga sta zanima neka pita...
inace sam bio kod nas u kapetaniji , carini i slicno i... rezultat je da brod NE MOZE da se registruje na srpsku zastavu dok ga ne dovezem u luku Beograd... u ponedejak pisem pismo i poreskoj pa cemo videti ...