E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

registracija čamaca

<< < (3/4) > >>

mossi:
Možda je isto, ne znam, ali je meni naopako.
Ako je obavezno neka bude obavezno MENI,
pa ako sam se osigurao na malo eto mi ga na.

A ne po KW pa trećem licu, e do moga.  taz

LSI:
Oво што је законом прописано, назива се обавезно осигурање.
Постоји и тзв. добровољно додатно осигурање.

Ово осигурање може се уговорити само под условом да се уговара истовремено са обавезним осигурањем власника чамаца за штете причинињене трећим лицима услед смрти, повреде тела или нарушавања здравља.

Више наших осигуравајућих фирми пружају ту услугу и њима можете проширити листу осигураних случајева или повећати износ осигурања. Постоји и могућност да осигурате себе, као власника и управљача пловила.

Наравно, то све повећава износ премије коју треба платити. Сваком је препуштено да о томе сам одлучи. Законодавац је овим законом покушао да обезбеди тзв. трећа лица од последица које могу да настану у случају несрећног случаја. О нама самима, морамо сами да бринемо.

Међутим, у тексту закона постоји један став који сам више пута читао и никад нисам био сигуран да сам га добро разумео:
Члан 64.
...
Trećim licem iz stava 1. ovog člana ne smatra se lice koje se prevozi čamcem.

На кога ли је закондавац ту мислио?
На мене, који се возим у свом чамцу, којим сам изазвао некакав проблем? На неког другог у мом чамцу? Неког ко се вози у оном другом чамцу?

Нисам успео да добијем појашњење до сада али ако стигнем и нешто сазнам - јавићу...

zankiki:
Najniža suma osiguranja iz stava 1. ovog člana ne može biti niža od 200.000 evra.

Sada mi nije jasno, ako ja udarim u nečiji brod koji vredi 10000e i potopim ga, njemu ne može biti isplaćeno, jer je ispod 200000e?
Ne verujem da je tako, suviše je kretenski... Mada...

LSI:

--- Citat: zankiki  24, 06, 2015, 14:09:57 posle podne ---Najniža suma osiguranja iz stava 1. ovog člana ne može biti niža od 200.000 evra.

Sada mi nije jasno, ako ja udarim u nečiji brod koji vredi 10000e i potopim ga, njemu ne može biti isplaćeno, jer je ispod 200000e?
Ne verujem da je tako, suviše je kretenski... Mada...

--- Kraj citata ---

Занкики, то изгледа бесмислено међутим баш и није.

Овим је прецизирано да онај ко осигурава своје пловило мора да плати премију на полису од минимум 200 хиљада.

Тиме су осгируавајућа друштва, пре свега, себи омогућила да по сваком пловилу које осигурају имају сигуран износ бар у висини премије коју наплаћују за то осигурање. Ја бих то назвао "минималним паушалом". За осигуравајућа друштва то је оно што би се могло назвати - сигурица!
Све преко тога, за осигуравајућа друштва је поклон с неба. Тим пре што је по правилу сваке године већа сума коју они наплате на име премија од укупне одштет коју они плате. Од те разлике осигуравајућа друштва живе (и то веома добро).

То, међутим, не значи да неће бити исплаћена мања штета. То значи само да ће то бити највиша сума која може бити исплаћена по тој полиси. А онај ко осигурава своје пловило може да уговори и виши износ премије.

mossi:
Može da ugovori šta hoće, ali mu neće biti isplaćeno nego po "tržišnoj vrednosti".
Vi osigurate brod na 100.000 eura, a oni vam priznaju štetu na 60. Banda.
Pa kako ste uzeli premiju na 100 ako isplaćujete koliko vam se ćefne?!  sB0

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju