Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Podvodna puska
Debbeljko:
Generalno nema potrebe da bude nesto narocito duze, i konsekventno cim strela vise "dihtuje" u ovoj cevcici bice preciznija, sto moze da se konpenzuje duzinom cevcice, ali....Mada misli da je Zoran u pravu, malo roni probaj da vidis sta mozes...NAjlakse je napraviti pracku. TJ koliko god da prva bude neuspesna, brzo ces shavtiti sta ti treba. Pa mi smo kao kllinci pravili pracke za pdvodni ribolov za pola sata (sve sto ti treba je malo stare unutrasnje gume, jedna sipka od kisobrana a palac i kaziprst sluze kao pracka!!)...to nemoj da te brine. Pogledaj filmove o podvodnom ribolovu i sve ce ti se samo kasti. Postoje razne tehnike (aspeto, prikradanje, lov po pecinama...), od tvojih mogucnosti zavisi kojom i koliko mozes da lovis.
Sto se tice surlice (disalice, cevi za disanje, disaljke) ne mogu nikako da se slozim sa kolegom Zoranom, naravno ako ne pricamo o ronjanju u par metara vode ili o plivanju po povrsini i posmatranju podvodnog sveta. Ali tad sve i ovako nije isto i naravno da je jedini nacin da surlica bude u ustima.
A evo i razloga zasto disaljka ne stoji u ustima posle zarona:
1. Pri izronu, mnogo je lakse i sigurnije izroniti i direktno udahnuti vazduh nego sve to raditoi preko disaljke. Plus, postoji mogucnost da ostatak vazduha u plucima nije dovoljan da se iz disaljke izbaci voda! Zasto sve to raditi kad te izgonska sila (tj bar glavu sigurno) i tako izbacuje iznad povrsine!
2. Pri zaronu sa disaljkom u ustima vazduh ce duze da izlazi iz disaljke, a to znaci mehurice koji plase ribu.
3. Na odredjenoij dubini usta se NAMETRNO otvaraju da odredjena kolicina vode udje u usnu duplju!!! Hladnija voda u ustima, direktno deluje na receptore koji to tumace kao signal da srce uspori a to nama daje vise vremena pod vodom. Jedan od vaznijih priprema i treninga i jeste meditacila ili kako se SMIRITI.. spustiti broj otkucaja srca...
Ali da ne duzim, hvala bogu za Gugla. Napisane su mnoge knjige, clanci etc..Ima mnogo toga i na Youtube...
Koja je svrha da sad ja prepricavam ono sto su napisali Umberto Pelizzari, Patrick Mussimu...
Ono sto je bitno!!!! Ako sa povrsine gledate podvodni svet ili ponekad zaronite 2-3m da dohvatite skoljku sve ovo sto sam napisao i nije toliko bitno. Ako ipak planirate da se spustite dublje...edukujte se pre nego krenete u dubine, voda nije nase prirodno staniste i ne treba je se plasiti ali je treba POSTOVATI.
heavy:
Stara tema dve godine,sad je nadjoh slucajno i posto ide leto da ispricam i moju glupost vezano za pusku.
Ima tome preko 20 godina,Skijatos,imao sam neku rusku pneumatsku pusku srednje velicine.
Posle ronjenja sednem na terasu,onako dokon,mislim da sam je malo dopunio pumpom i dokonoj budali padne na pamet da malo pogleda kako su to Rusi napravili.
Na ustima cevi je navrnut kraj,meni je to izgledalo kao deo koji moze da se skine bez opasnosti.Nije mi palo na pamet da to direktno drzi ceo pritisak iz cilindra.
Naslonim pusku na koleno,levom rukom krenem da odsrafljujem taj vrh cevi ali tesko nesto ide(kasnije shvatim zbog pritiska).
Ruka okrenuta kontra,znaci palac na dole i odvrcem ja odvrcem kad odjednom BUUUUM,odlete nesto malo pored moje glave(taj metalni deo) ko zna gde ,pogledam levu ruku a dlan naduven i krv.
Nista ne boli,vruce,zavijem peskirom,kola i u bolnicu.Tamo mi daju lokalnu anesteziju i hirurg mi iz dlana izvadi gumeni(tvrda guma ili metal) cep precnika petodinarke a duzine par cm.
Izvadi covek i baci u korpu.Zasio me,jos uvek nista ne boli,prepisao antibiotik a ja po izlasku iz bolnice kukam sto mi je bacio taj dihtung,ili klip,sta li je vec.
Devojka mi nije dala da se vratim da trazim po djubretu.Uletelo mi je u dlan izmedju kaziprsta i palca,za neverovati da je to moglo da stane unutra a pritom da nista ne osteti.Posle par dana sam vec vozio motor,bilo malo problema sa kvacilom na levoj ruci al sam brzo i srecno preboleo.
Eto kako iz ciste gluposti moze da se nastrada a nisam bas od onih neopreznih sa oruzjem,jednostavno nisam znao da cu odrvnuvsi taj deo otvoriti cilindar vec sam mislio da je to kao neka maska.
Kapetan:
dobro dosao !
LSI:
А ја мислио, Бог чува луде и пијане. Кад оно... Мисли он и на ове наше стручњаке за подводни риболов.
Добро сте ви, пријатељу, прошли. Свећу да упалите.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju