E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Produzenje camca
tangabravo:
Moram se složiti sa maverikom da uopšte nije komplikovano samo ako čovek ima iole dasra i dovoljno živaca. Ako si radio sa smolom i matrovigom , lako je a ako nisi nađi kolegu kojinjeste pa zajedno , a ionako ti trebaju još dve ruke jer je u dve ruke neizvodljivo, znam iz iskustva.Biće ti komplikovano da liješ u kaluzpu , nego lepo preseci gde ti treba ceo trup - samo pazi na mere , mora biti identično , pa onda odmakni presaečene delove koliko hoćeš jedan od drugoga , ali opet pazi na liniju , i nzatim premosti osečene delove ili plastikom ili šperom ili bilo čime što je savitljivo a nije labavo . Nemoj da zaboraviš dapremažeš tu spojnicu odvajačem da se ne uhvati smola za njega. Onda lepo nanosi sloj po sloj tzkanja i smole ali pazi da ne mešaš mnogo smole da tin se ne bi stvrdnula pa da bacaš . Staklenog tkanja imaš raznih debljina pa vidi koja ti odgovara , mada stručnjaci kažu da je matroving mnogo sigurniji ali ti je tkanje vlakše za rad. Obavezno koristi valjak da istisneš vazduh i ne štedi smolu , bolje neka precuri nego da je posno . Ako lepo prihvatiš krajeve na spojevima - slobodno unutra idi malo dalje od ivice pošto se nevidi- biće isto sigurno kao da je liveno ujedno. Glavna stvar je ne žuri
maverick:
Mozda sam ja cudan po tim pitanju stri Ali volim raditi s smolom i volim ozbiljne prepravke...tehnicki...moze se odraditi savrseno...cvrsce nego je bilo i s zadovoljavajucim plovnim karakteristikama...Kod mene kad netko zeli tako nesto a nema love da plati....ja ih ohrabrim da probaju sami a odem im koje poslijepodne pomoci...jer cisto volim vidjeti rezultat takvog zahvata...
MiletaStamat:
Maverick. nisam neki majstor ali volim sve sam da probam, naravno uz savete iskusnijih. Ali da eksperimentišem, volim. Kad sam kupio prvi ćamac Vodičanku, curela na sastavu korita i kabine. Hteo sam da to odradim kako treba, mnogi su mi savetovali da ne odvajam komplet korito od kabine jer je komplikovano to spojiti, savetovali su mi da samo skinem gumu namažem spoj silikonom vratim gumu i plovim. Znao sam da je to okej ali za duži period sam se ipak odlučio da odvojim, Pisao sam već o tome na forumu. Sve raznitovao, odvojio, očistio, ponovo nalio silikon, vratio na mesto, nove nitne i Vodičanka bila kao san, nigde ne curi. Sad kada sam kupio Istranku, isto je moralo, ali sada sam bio malo iskusniji, za čas sam odvojio korito i kokpit, sa jednim drugarom Plastičarem ojačao tj, ponovo uradio krmenu dasku, ponovo silikon na spojevima, nove nitne spuštanje rupa na rupu. Još koješta sam uradio na istranci, ispalo super. Za mesec dana ide u dvorište ima nekih dorada, koje sam video ploveći da bi mogle da se urade. Tako da ne sedim zaludan, S uživanjem to radim. Zato volim da čitam tvoje tekstove, ima od tebe monogo toga dobrog da se nauči i podržavam te u svemu što radiš thumbup
MiletaStamat:
Išao pre neki dan u Sefkerin, upoznao vlasnika JD Nautika. Okej čovek, spreman da sasluša, da savet, Jedno lepo iskustvo. Naravno kako i petpostavljate, pričao sam o produženju moje Istranke. Može da se produži, najrentabilnije je za metar dužine. Seče se na najravnijem delu kod kabine i razvlači za potrebnu dužinu. Prethodno se kalup skida, i u taj kalup laminiranjem pravi novi deo korita. Čovek je već uradio nekoliko na taj način, kaže da je jedan gliser produžio čak za metar ipo, i niko nije imao reklamaciju. E sad ja ne bih bio to što jesam da mu nisam predložio drugu za mene jeftiniju, ali ne i nekvalitetniju, kombinaciju. Drugu pasaru koju sam kupio da isečemo na mestu gde treba i da to korito ubacimo i laminiramo, ojačamo i dobijem Dalmatinku jh. Može i to, u fazi smo pregovora. Na moju žalost to tek može da se odradi od juna meseca, jer je čovek zauzet do tada, nema lufta da meni radi. A pošto ja neću da gubim sezonu, ostaviću to najverovatnije na jesen kad izvučem čamac na kraju naredne sezone. Videćemo šta će ispasti od toga.
petar_kozic:
Mileta, vidim ja da će na kraju ploviti one jedna pored druge povezane kao katamaran !!
Ako samo nek je ka boljem i većem, da ne kažem naprednom
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju