E, ovako treba... > Elektronika
Elektronske nauticke karte
Zakeralo:
Evo linka:
http://www.tresco.eu/index.php/gb/navigaties/rivers
Ovo je za inland navigation ili ti unutrasnje plove puteve. E sad ja kada sam plovio nama je bio instaliran na lap-topu za koji je bila povezana gps antena i naravno modem za net. Tako da smo sve vreme imali obavestenja upozorenja.... Ovo je cak radilo i za Srbiju a o Austriji da ne govorim. Za donji dunav ne znam.
Ne znam kakve su im mape za more, ali tu mi je odlicno radio i Navionics na tabletu ili telefonu. Mada ja sam po malo stara skola, ja volim kartu i peljar kada sam na moru, tako mi je manje dosadno kada negde putujem, barem o necem razmisljam. Kada se plovi na blentu(autopilot) mnogo je dosadno.
Zoran:
Kada sam jedrio sa prijateljem,koristili smo papirne karte.Peljar u startu nismo imali,ali smo ga usput nabavili (iskopirali).Gps smo koristili,samo da prebacimo poziciju na
kartu.Nismo imali elektronske karte,mada sam u Varni kod jednog bugara gledao,delovale
su mocno.Ali posto sam stara skola,za svaki planirani put spremio bi papirne karte.Mozda
malo vece razmere.
U svemu tome,jedino mi zao sto neznam sekstant da koristim.Uvek razmisljam
kako bi bilo ako sva elektronika crkne ?
STG:
--- Citat: Zakeralo 05, 05, 2014, 22:48:09 posle podne ---Sto se tice reka, u normalnim zemljama plovni put je lepo obelezen tako da stampana mapa je sasvim dovoljna.
Sto se tice elektronskih mapa za unutrasnje plovne puteve tresco je meni radio u metar kada sam plovio za Regensburg i to celim putem. Jedini problem je sto je on skup.
--- Kraj citata ---
Niko od nasih suseda nije bas "uredan" kada je obelezavanje puta u pitanju.Nije problem samo njihova ne azurnost vec i sam saobracaj.
Cesto se desava da se sa nekog mesta bova odnese na neko drugo,pogresno(mesto gde nema potrebe da stoji ili crvena umesto zelene)pa se napravi karambol.Valja imati na umu da nismo sami u saobracaju.
Nije bas pametno verovati elektronskim kartama na donjem Dunavu,jer je tok prilicno promenljiv,Mada je Tresco daleko ispred konkurencije,barem meni poznate.
Kapetan:
--- Citat: Gorance 06, 05, 2014, 08:36:27 pre podne ---Cesto se desava da se sa nekog mesta bova odnese na neko drugo,pogresno(mesto gde nema potrebe da stoji ili crvena umesto zelene)pa se napravi karambol.Valja imati na umu da nismo sami u saobracaju.
Nije bas pametno verovati elektronskim kartama na donjem Dunavu,jer je tok prilicno promenljiv,Mada je Tresco daleko ispred konkurencije,barem meni poznate.
--- Kraj citata ---
upravo ovo sto gorance kaze, nama je isao u prilog vodostaj koji je bio jako visok i kombinacija voznje stim da smo bovama davali prioritet u odnosu na karte... sem kada smo videli crvenu bovu na 20 metara od leve obale ...
@Zoran ja sam uvek za to da se imaju papirne karte , ali recimo za Dunav skoro da ne postoje... elektornske karte znaju da daju i laznu sigurnost i to treba reci .... za more naravno kombinacija ... peljar, karte i elektrornika...
STG:
Zasto tvrdis da za Dunav nema papirnih? kuku
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju