Autor Tema: Solarni sistemi za camce  (Pročitano 2776 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Obrad strasni

• Gost
Solarni sistemi za camce
« poslato: 17, 03, 2014, 09:11:53 pre podne »
Sto se tice sistema u praksi se pokazalo sledece, 2x140W ploce + kontroler 30A + akumulator 120Ah dubokopraznjivi-solarni-nauticki + inverter 1000W pun sinus + obican frizider VOX od 100L i na vodi sam 7-8 meseci godisnje bez ikakvih problema. kontroler dozvoljava ugradnju jos jedne ploce od 140W sto nije lose ko ima mesta na krovu. Cena samog invertera je 190e ostale cene ne zelim da pominjem da ne ispadne rekalama. postoji jos jedan frizider Whirpoolov koji je isproban u praksi i pokazao se ok a razlika je sto on ima malu komoricu za zamrzavanje za razliku od VOXa VOX je bio 13000 din a whirpool 16 - 17000 din. neznam za Narvala ali upravo to je ispalo i ovde i posto je naruceno dodatno za 380E smatram to prevarom i to bezobraznom.... dok sam imao plinski frizider na mom camcu ukljucim ga na prolece iskljucim u oktobru - novembru a trosio mi je bocu plina na 45 dana, Elektrosvit cheski, a korisna zapremina mu je bila 55L. ja provodim dosta vremena na vodi a i ovaj moj drugar ce uskoro u penziju.... dakle za one koji zele da borave duze na svom plovilu preporucujem ovaj sistem jer na kraju ima mogucnosti da se nesto  na camcu i poradi. ja sam recimo na vodi ugradio sporet na drva, brusilicom sekao krov za cunak itd....eto.... naravno da postoje skupi frizider ali nisu vise TOLIKO skupi. Drugar nabavio waeco 140L brodski nov za 920 ili 940E ....
« Poslednja izmena: 17, 03, 2014, 12:09:15 posle podne od strane oblak »