E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Tegljenje camca/manjeg broda

<< < (5/7) > >>

Kapetan:

--- Citat: giganova  07, 08, 2009, 23:57:36 posle podne ---Reprika
Kap se logicno vezao za tanker da bi se natankovao za daleka puta,bokobrane je izbacio,ne na pravo mesto ali su izbaceni.To sto je malo neuredno vezan,nista strasno dobar perorez sve resava.
Opsta ocena nepristrasnih posmatraca je pet minus :good:

--- Kraj citata ---

pokusao sam da naknadno ubacim bokobrane ali nije bilo moguce, u svakom slucaju tanker je imao ravne stranice bez neke ivice koja bi mi se urezala u brod a kod mene je 4mm lim sa boka tako da sam bio bezbrizan jedino sto je na par mesta otisla ona plava i pojavila se crvena osnovna ali nije doslo do lima... bane je kupio kompresor pa planiramo da farbamo brodove sto pre vezbe radi :)

giganova:
Ma nisam ja brinuo za tvoj brod vec za tanker,da njega nedaj boze ne ostetis pa ode ekologija u p...mat..

Kapetan:
1400T D2 :)

captjerry:
Upravu si kap, to je tvoje prvo tegljenje pa nije ni cudo sto si napravio greske, a jesi...Dule i Aka su potpuno upravu...

jedini pravi nacin vezivanja je sa springovima...tada prednji i zadnji spring imaju ulogu da vuku suprotne strane ka spolja (pramcani izvlaci krmu, krmeni pramac) dok pramcani vez (ne spring) vuce pramac ka  brodu a krmeni krmu...uvek (ne samo kod tgljenja) se vezujes tako da za dve sekunde mozes da se odvezes...zato i postoje mornarski cvorovi koji su tako i napravljeni, izdravaju nalete ogromnih sila a ti za sek mozes da ih odvezes kao pertlu...nikad camac ne vezuj "pertlom"...dobri konopi su jedna od najbitnijih stvari na brodu i najbitniji za dobar vez...kad si vec video da je mornar lose vezao brod, trebalo je da postavis nove vezove i na kraju uklonis njegov...
ovo je stvarno dobronamerno, tako su nas ucili na jedrenju i nikad nije omanulo...verovatno se tako radi jos od kad je covek sa balvana presao u nesto komfornije...

Kapetan:
 :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju