Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Registracija plovila - 2014. godina
bratsaja:
Da li obaveza poreza nastavlja da tece i nakon isteka registracije,tj. ako pravim pauzu u registraciji og recimo godinu dana,da li moram da platim porez i za taj period?
LSI:
--- Citat: bratsaja 09, 02, 2014, 17:58:37 posle podne ---Da li obaveza poreza nastavlja da tece i nakon isteka registracije,tj. ako pravim pauzu u registraciji og recimo godinu dana,da li moram da platim porez i za taj period?
--- Kraj citata ---
Zakonom je propisana obaveza plaćanja poreza na upotrebu plovnog objekta. Ukoliko plovilo nije registrovano - ne bi smelo biti u upotrebi.
To je isto kao u slučaju motornih vozila.
Prilikom registracije plaćaju se razne dadžbine, medju njima i porez. Kada registracija istekene, vlasnik nema obavezu da ponovo plati porez. Medjutim, ako odluči da ponovo registruje vozilo (u našem slučaju: čamac) postupa se kao da se radi o prvoj registraciji. Dakle - nema plaćanja poreza za protekli period izmedju dve registracije.
Ali ako je registracija istekla, a nadležni organ utvrdi da vlasnik koristi plovilo, primenjuju se odredbe kojim se sankcioniše upotreba neregistrovanog plovila. Opet, analogija sa upotrebom motornog vozila za koje je istekla registracija. Ili ako nemate na čamcu istaknutu oznaku - isto kao da vozite auto bez tablica.
STG:
Sve informacije koje se ovde ili bilo gde drugde objave/procitaju valja uzeti sa dobrom rezervom.
Kapetanija je ta koja daje uplatnice,registruje,dodeljuje broj i plovidbenu dozvolu,tako da je to i jedna prava adresa za sve informacije...
Ljuba:
--- Citat: Milan_BIGFOOT 11, 02, 2014, 13:43:40 posle podne ---Pozdrav svima. Hteo bih sam da kažem da sam tek početnik i da sam kupio svoj prvi čamac pa bih Vas zamolio za pomoć.
Čamac koji sam kupio BOG FOOT 2008 god i yamahu od 30ks trebam da registrujem. Odjavio sam ga platio sve dažbine ostala mi je samo registracija.
Zvao sam kapetaniju i dali su mi informaciju da je porez za ovaj čamac koji je dužine 5.65m širine 1.40 200kg težine 17386 din, osiguranje 2371din i + troškovi oko izdavanja druge nove plovidbene dozvole sve ukupno košta oko 24000-25000 din.
Po ovim cenama koje ste objavili meni se to nigde ne uklapa???
Molim za savet da je to realna cena, pošto je cena prevelika za registraciju čamca bez kabine.
--- Kraj citata ---
Kolje te Yamaha 30ks, to je jednako 22.37KW pa upadaš pod tačku 3 za porez.
2. Čamce (bez kabine) dužine preko pet do deset metara, sa motornim pogonom
1) do 7,35 kw 6.040
2) preko 7,35 kw do 22,05 kw 8.460
3) preko 22,05 kw do 73,60 kw 12.080
4) preko 73,60 kw do 96,60 kw 18.130
5) preko 96,60 kw do 220,62 kw 29.010
6) preko 220,62 kw 43.510
LSI:
--- Citat: Milan_BIGFOOT 11, 02, 2014, 13:43:40 posle podne ---Pozdrav svima. Hteo bih sam da kažem da sam tek početnik i da sam kupio svoj prvi čamac pa bih Vas zamolio za pomoć.
Čamac koji sam kupio BOG FOOT 2008 god i yamahu od 30ks trebam da registrujem. Odjavio sam ga platio sve dažbine ostala mi je samo registracija.
Zvao sam kapetaniju i dali su mi informaciju da je porez za ovaj čamac koji je dužine 5.65m širine 1.40 200kg težine 17386 din, osiguranje 2371din i + troškovi oko izdavanja druge nove plovidbene dozvole sve ukupno košta oko 24000-25000 din.
Po ovim cenama koje ste objavili meni se to nigde ne uklapa???
Molim za savet da je to realna cena, pošto je cena prevelika za registraciju čamca bez kabine.
--- Kraj citata ---
U vašem slučaju, zbog motora od 30 KS (22,22 kW) iznos poreza se obračunava na osnovu podatka iz tabele koju sam objavio i to:
2. Čamce (bez kabine) dužine preko pet do deset metara, sa motornim pogonom
3) preko 22,05 kw do 73,60 kw 12.080
Ne znam kako su vam izračunali iznos i došli do cifre od 17.386 dinara!
Ako je vaš čamac proizveden 2008. godine, onda se još nisu stekli uslovi za bilo kakav popust ali i da imate pravo na popust (10% - kod plovila preko pet do osam navršenih godina starosti) onda bi obračuanti iznos morao biti još manji.
Predlažem da pre nego što bilo šta platite, odete kod njih - ako je greška, ispraviće je oni. Verovatno vas čovek nije dobro čuo (kažete da ste razgovarali telefonom).
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju