Kapetane, to su marže koje polako postaju preovladjujuće, zbog konkurencije, zbog potrebe za brzim prometom. Kao što rekoh, sve je manje visokih marži. Ali stanje je više nego teško.
Biće ovako još dugo kod nas. Sve dok smo ovakvi kakvi smo.
Evo, pre nekoliko dana, objavili na internetu autorizovanu izjavu ministra privrede u kojoj iznosi kako on vidi mere za poboljšanje stanja.
Napisao ministar kako je sramota da država plaća 10 hiljada evra stranim investitorima i da se moramo okrenuti domaćoj privredi, a u drugom delu iznosi plan za smanjenje troškova firmama uvodjenjem progresivnog poreza na zarade i smanjenjem doprinosa na zarade.
Ispod teksta vidim stočetrnaest

komentara - većina ali ubedljiva, bar 80%, eksklamacije, oduševljenje.
Ja, uzeo olovku u ruke i primenom ministrovih preporuka dobijem sledeći rezultat: moja firma bi zaista uštedela 7% ali bi mojim službenicima neto zarade bile umanjene za 20-24%!
Čemu li su onih 80% tapšali?
I dok budemo takvi, naši političari će nam prodavati muda za bubrege, a mi ćemo živeti sve teže.
Dovode nam nekakve savetnike iz inostranstva, a niko neće da kaže da, ako imamo nešto preko milon zaposlenih, približno toliko nezaposlenih i približno toliko penzionera, pri čemu, prema nedavno obelodanjenoj istini, od onih nešto više od milion zaposlenih izmedju 600 i 700 hiljada rade u državnim sistemima - primaju plate iz budžeta, nema te ekonomije na svetu koja to može da podnese.
I sve to, uz ono što je Šćeka naveo, moramo da platimo našim trgovcima. I sa svim tim moraju domaći proizvodjači da izadju na kraj i da prežive. Teško.