E, ovako treba... > Planovi za plovila
Tumacenje planova za brodogradnju
nikolar:
Mislim da bi bilo korisno obraditi temu koja se tice citanja planova za gradnju.
U navedenom linku se nalazi klip u duzini od 17min u kojem se objasnjava postupak prenosenja rebara sa projekta u pravu velicinu i pravljenja rebara.
Ako moze neka neko postavi kratki prirucnik Waltera Turnseka o linijama camca, neznam zasto ali njegovog sajta vise nema i ne mogu da skinem prirucnik.
Korak po korak razvice se interesantna tema... ali treba da se pocne sa tim... znam da ja nisam poceo od pocetka...ali to mogu uraditi oni koji su izgradili camce po projektima kao i inzinjeri brodogradnje i projektanti za koje sam siguran da posjecuju ovaj forum i iza koji stoji iskustvo.
Treba poceti od osnovnog ... OL, VL, ose x,y,z, osnovnih konstruktivnih elemenata....
114
nikolar:
Da li može pojašnjenje?
Na slikama u prilogu se nalazi, kao jedan od crteža, plan rebara polovila.
Svako rebro je ocrtano pojedinacno. Tu nijesu upisane dimenzije ali zamislimo da jesu.
Gledao sam na snimcima da se sva ta rebra prenose na pod (ili na određenu plocu) u odnosu 1:1.
Zanima me kako se sa tog crteža 1:1 prenose dimenzije na materijale koji se sijecu radi dobijanja rebara (drvo, čelik, nebitno)?
Kad bi se dimenzije svakog rebra pojedinacno prenosile na sperplocu to mi je jasno, tada bi se polazne ose x,y i tačke crtale za svako rebro pojedinačno, ali nije mi jasno kako se sa tog zbrinog crteža rebara prenose mjere na materijal koji se reže.
Svi bi se mi snasli da isijecamo sablone uz linije. Meni pada na pamet kao najednostavnije rješenje da se stavlja preko neki providni plasticni materijal (malo tvrđi), pa da se linija ocrta najtanjim markerom i zatim reže ubodnom. Sa takvog šablona je lako prenijeti na materijal.
Kako se to radi školski?
IKA:
Svaku liniju mora da definiše i numerički podatak,prosto rečeno liniju predstavlja zbir nekog broja tačaka.
Da bi se dobila linija koja obeležava liniju rebara,moraju se znati tačke koje definišu tu liniju.
Napredkom tehnologije neki projekti su urađeni tako da dobijete odštampane elemente u odnosu1-1 pa ih kao takve prenosite na određenu vrsta materijala.Da bi se jedan takav elemenat odštampao potrebno je nahraniti softver za to,podacima koji definišu taj elemenat.svaku tačku određene linije definišu se u dve ose,i presekom te dve ose dobija se jedna tačka.što više tačaka je definisano numeričkim podacima to je linija pravilnija i preciznija.
Projekti za brodove od 10m pa na više ,imaju samo tablicu mera kojima dobijate određene tačke,čijim se povezivanjem dobija oblik određenog elementa. Bilo bi smešno da vam neko da na papiru odštampan elemenat recimo stranice koja je duga 12m a široka 2m.
Mnoge zbunjuju spomenute tri ose.X,Y,Z( MADA IH MOŽEMO OZNAČITI BILO KOJIM SLOVOM)
Pojedinačni elementi broda ,kao što su ,stranica,polovina dna itd,uvek su definisani u dve ose.Za crtanje ,primera radi,stranice ,potrebne su vam tačke koje su definisane dužinom od osnovne linije i širinom.Treća dimenzija se koristi pri sklapanju elemenata gde je bitno i gde se i na kojoj visini nalazi određena tačka.
Ako posedujete projekat u vidu ,na papiru odštampanih elemenata,na metal takav kroj možete preneti tako što papir postavite na lim i duž jedne linije tačkasto udarcima po tačkašu označite liniju koja je na papiru.kasnije nekim savitljivim lajsnama povežete te tačke iglom za obeležavanje po metalu.
Poslao sam Nikoli projekat koji je u vidu tablica gde je svaki elemenat definisan nizom tačaka čijim se povezivanjem dobijaju kako linije rezanja tako i linije po kojime se postavljaju rebra.Crtežom su ti elementi predstavljeni na papiru A-0 formata u određenoj razmeri.Ne verujem da neko daje za brod od 10m papir eličine 10*2m.
nikolar:
Mislim da nisam bio jasan u svom prethodnom pitanju.
Ipak sa donje slike se vidi na sta sam konkretno mislio, na kakvo prenosenje mjera sa plana (kao npr. kod gajete ili kanua). Svakako da je besmisleno da se mjere u odnosu 1:1 prenose na papir za stranicu od 12 m. Ali za ocrtavanje rebara drvene pasare od 4 m ili kanua to je druga stvar. Pitanje sam postavio inspirisan prilogom o gradnji korculanske gajete gdje su linije rebara nacrtane kao na donjoj lici.
Kad je u pitanju gradnja po projektu po kom su gradjeni Vasi camci Iko da li se linije za rebra ocrtavaju spajanjem tacaka npr. sa kobilice i secnice (kod poludna) (npr. rebro 8, spajanjem tacaka x 0,00 i y 10,91 (kobilica) i x 0,00 i y 1.308,99(secnica), rebro 7 spajanjem tacaka x 500,09 i y 13,61 (kobilica) i x 500,02 i y 1307.72 (secnica)?
Linije rebara kad se ocrtavaju na podu (tokom trasiranja) nisu paralelne, ali kad se spoje poludna onda budu paralelne zbog zakrivljenja. Jesam li na dobrom putu?
IKA:
Konkretno,ovaj plan( nije projekat) prikazuje spoljašnje linije rebara za dati model čamca.Leva strana prikazuje linije rebara od rebra 8 ka krmi,dok je desna strana prikaz linija rebara od rebra 8 ka pramcu.to je prikaz linija rebara sastavljenih elemenata.Da bi projekat bio kompletan ,linija rebara mora biti definisana i prikazana kao zbir tačaka čijim se povezivanjem dobija ta linija.
linija rebra ,sa ovog nacrta bila bi definisana sa desetak tačaka.Da ne bi zbunjivali čitaoce prikazaćemo deo projekta za čamac od 8m
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju