Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...
Kako mašinski inženjer da ode na brod
milan.scepanovic:
Pozdrav svima,
Po struci sam diplomirani inženjer mašinstva i imam 25 god, već sam dvije godine bez posla na kopnu. Sada ozbiljno razmišljam da idem na more, na kruzer, na trgovački brod, nebitno samo da odem. 25648
Malo sam se raspitivao kako mogu otići, znam da mi trebaju certifikati da se ukrcam, onda moram ploviti kao kadet godinu dana pa tek onda kao treći oficir.
Ljudi su me uputili na srednju pomorsku školu u Kotoru koja nudi kurs za kadeta brodomašinske struke u trajanju od 6 mjeseci, cijena je 2000 e. Da li je ovo jedino rješenje? tamburanje
Da li neko zna gdje u Crnoj Gori mogu dobiti sertifikate da se ukrcam? Gdje se vrši obuka i koliko traje?
Koji sertifikati su mi potrebni ? Znam za d2, tanker safety, heli training
sha
Hvala unaprijed
114
Kapetan:
Bojan je prosao ceo taj put ... evo ga njegov FB kontakt pa ga kontaktiraj
https://www.facebook.com/bojan.djurdjevic.16?fref=ts
milan.scepanovic:
Koji sam ja maler, taman kad FB treba za nešto, ja imam samo obrisan profil tamburanje kazna
Ako se ne javi niko reaktiviraću ga opet, pa ću probati
Hvala u svakom slučaju
Bojan Djurdjevic:
Ako si resio tim putem, evo nekoliko hintova:
- to preko srednje pomorske u Kotoru je najbrzi put, ali imaj na umu da ozbiljnije kompanije traze Visu Pomosrku skolu od CG drzavljana ili svakako Brodomasinski smer sa pomorskog fakulteta u Kotoru ... tako bi mogao da ispolazes razliku ispita izmedju tvog smera i ovoga sto se trazi u Kotoru, najbolje sidji dole pa se raspitaj ... to bi sigurno potrajalo 2 kalendarske godine, a jedna je oko 500 eura skolarine. Ako udjes na budzet, ne placas nista, ako imas prosek preko 8.00 onda mozes i brze to zavrsavat, 2 godine za godinu, tako je bilo kad sam ja studirao Nautiku tamo ...
- za kadeturu ti trebaju breveti B1 i B2 (osnovni sertifikati) za prvu pomoc, licno prezivljavanje i osnove gasenja pozara na brodu. Obuke su u Kotoru i Baru, traju oko 7 dana i kostaju oko 250-300 evra. To je ono sto se MORA imati pa tek onda zavisno od tipa broda, mozda nesto basic za tankere itd ...
- na kruzere neces naci kadeturu skoro NIKAKO
- na ostalim kompanijama, sa srednjom skolom mozes poceti samo ako nadjes prejaku vezu da te neko ukrca jer kao sto rekoh na boje kompanije primaju samo sa Brodomasinskim Fakultetom iz Kotora ... a od prosle godine otvorio se i privatni u Baru, skolarina je 1500 godisnje ...
- razmisli dobro o svemu st ati valja ciniti, jer da bi zaplovio koliko ja vidim, cimaces se bar tih 6 meseci, platiti 2000 eura, plus 300 za te brevete, a onda ti NIKO ne garantuje ukrcaj ... za pocetak ako nadjes nesto izvesnije sa tom srednjom skolom, mozes poci kao asistent stroja, pa nakon 12 meseci polagati za 3. strojara, a zavisno od kompanije i profila koji traze mozes poceti kao 4. strojar prvo, pa nakon ugovora, 2, 3, biti unapredjen u 3. strojara. Ako te posreci mozes odmah posle asistenture (kadeture) za trecega ... ali da bi bio drugi strojar, opet su to dodatni kursevi, ili da u medjuvremenu dok navigas polazes razlike predmeta izmedju tvog smera i brodomasinskog ... sve je to pretpostavka da ti se posao svidi i da izdrziz nehumane uslove koje sam ja trpeo 7 godina, a veruj mi da je strojarima teze nego nauticarima. Ne zelim da te obeshrabrujem, govorim ti realno. Strojara fali na mnogo mesta ali za asistente i kadete sad je crno doba jer je kriza u pomorstvu i mnoge kompanije su prestale da uzimaju i kadete i asistente ... ali dok to zavrsis, mozda ti se i posreci da krenes na brod.
KOliko znam Nemacka preko svojih zvanicnih biroa za zaposljavanje trazi hiljade inzinjera ... i mehanicara, tehnicara, pa ti je lakse onda da naucis za te pare nemacki savrseno za 6 meseci i odes tamo i zivis kao gospodin covek n akopnu u nekom mocnom gradu ;)
za sve dodane informacije pisi na mail: yunavigator@gmail.com
Bojan Djurdjevic
Bojan Djurdjevic:
p.s. ako si diplomirani masinski inzinjer vec 2 godine, SVAKA TI CAST !
onda se ne brini za buducnost, jer za tebe nema prepreka, samo da krenes ;)
javi mi se na mail, koji sam ostavio u prosloj poruci, pa da razradimo opcije, nije brod jedina ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju