Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Riblja Mladj
Sora:
Pa zar nije to jos skuplje? Sa panelima i pumpama izaci ce preko 250e
Kapetan:
--- Citat: Sora 15, 05, 2016, 22:15:37 posle podne ---Pa zar nije to jos skuplje? Sa panelima i pumpama izaci ce preko 250e
--- Kraj citata ---
paneli , pumpe, kontroler i slicno .. pa tako oko 250 evra... i nemas drugih troskova narednih 20 godina (sem za pumpu ako crkne)...
sa druge strane racunaj 100 metara kabla koliko te izadje i struja koju ces potrositi u narednih 20 godina ...
za ove malo potrebe , solarni paneli su daleko isplativiji od obicne struje...
ono sto ti je bitno jeste da pumpa radi i zimi , ne zbog aeracije.. vec da se ne bi formirao led... ako ti ne redi pumpa zimi onda kad god smrzne moras da idas da lupas led.. i tako dva puta dnevno...
a uz malu dodatnu investiciju mozes celo jezero nocu da osvetlis sa led lampama koje bi vukle struju sa akumulatora (gore ti ne trebaju akumulatori)
Sora:
Da li zna neko gde se moze kupiti mladj?
Kapetan:
bravo majstore thumbup
ja moje jezero napunio do pola , pa ispraznio .. pokazalo se da najlon nije idealna podloga za uzgoj riba.. danas bas spustaju kamene ploce na dno , pa ce onda da idu po obodu jezera...
mladj jos nisam nasao gde moze da se kupi u manjim kolicinama .. jedino sto sam nasao su KOI Sarani...
cena u srbiji je 1 evro za komad... (5-8 cm)
malo sam googlao oko njih , i ispostavilo se da se radi o identicnim nasim saranima samo sto su ovi selekcijom u uzgajanju dobili te boje ... naravno mogu da se jedu ... prirast identican kao i obicnim ...
bilje.. na kraju sam resio , da kada zavrsim poplocavanje i zid, odem do neke nezagadjene bare (recimo Carska bara) sa dva bueta i asovom .. lepo pokupim iz priobalja lokvanje i slicno i to prebacim u jezero ... kupovati je suludo .. svaka biljka po par evra kosta pa sad vidi ....
obavezno uradi testove vodee, moje babuske trennutno plivaju ledjni stil :) verovatno kiseonik (nisu jos stigle solarne ploce ... )
milan vlajkovic:
hi
www.portal-srbija.com/ribnjaci
www.ribnjak-tima.com
www.dtdribarstvodoo
postoji dosta mesta za proizvodnju riblje mladji ,samo treba potraziti
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju