Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Riblja Mladj

<< < (8/22) > >>

Kapetan:
ja radim, a drugi neka planiraju ...  salim se:)

ideja je da visak vode , 7 kubika dnevno,  ide na zalivanje , a toliki je i priliv.. to cu gledati da automatizujem ... basta mi dnevno uzme oko 2500 litara , pa ce 5000 da ode na vocnjak .. stim da to sad trebam da razvedem...

kise nisu problem ... kolicina padavina po kisi je oko 10-20 mm to znaci da ce kisa toliko da mi digne nivo jezera... sto se tice sliva, bagerista mi je juce malo duze radio , i oko jezera (sa strane padine) mu skinuo zemlju i tako preusmerio vodu oko jezera a prema potoku ... iskreno ja se toga nisam setio, ali dobar bagerista para vredi : )

e sad .. najlon je vodonepropustan, uv otporan  , ali mi nekako izgeda nezno, jeste i geotextil ispod i slicno ... ali sam resio da dole roknem 10 cm peska sto da zastitim najlon, a sto da omogucim neku podlogu za barsko bilje ..mozda jos neka zemlja videcu sta kazu knjige.. bokove cu verovatno da ozidam sa ciglom ali mi je problem sta ce da ih drzi na dnu da ne proklizaciju .. videcu ..

za mirise si u pravu, ali uvek se nadje neko resenje.. Sinoc mi Bora DTD skrenuo paznju na akvaponiku ... do kasno u noc sam gledao klipove , iskustva i citao ... tako da ove godine predvidjam mali experiment , pa ako vidim da radi sledece godine ulazem lovu ...

ideja je da te biljke i ribe budu u ravnotezi ... da niko nema primat da sarani jedu biljke i slicno ... znam tesko cu to postignuti ali ko ne pokusa ne moze ni da uspe ...

inace prepracunao sam oko 350 kubika ima jezero ...

Nisam uleteo u pesak, ali sam bi blizu kamena , kod mene nema peska .... ai ima podemnih voda.. i tu me opet nervira taj najlon ... videcemo sta ce jace da gura.. tu je ispod jezera po mojoj proceni na metar kamena ploca... jer smo skoro pa udarili u kamen pa sam isao po blatu i vadio kocke ...

generalno nije sve reseno , ali uz borin savet oko Akvaponike tvoje observazije, koje priznajem nisam sve odmah video , citanje ucenje za godinu dve moz da dodjes da dimis babusku kod mene u susari :) Mozes naravno i ranije da dodjes i doneses istu da se namnozi :)

e da za sve ... pogledajte aquaponiku .. uopste nije naivna stvar...

petar_kozic:
Pogledaj, negde sam citao da se u ribnjacima alge resavaju vezivanjem snopova zita, cini mi se, koji se potapaju i posle odrwdjenog vremena izbacuju. To se primenjuje i u akvaristici. Moj kolega Arsa, stari akvarista zato ima bogato iskustvo.

Kapetan:
moguce... za pocetak jurim da nabavim one akvaristucke testere , ph, nitrati i slicno ..
sva sreca nisu skupi .. pa onda pratiti kvalitet vode i reagovati ...

petar_kozic:
Zaboravih, nemoj da te mrzi, pozovi i odi do Radmilovca. Imaju lepe ribnjake i odsek ribarstva pri poljoprivrednom fakultetu iz Zemuna, mozda mogu da pomognu oko literature i saveta.

Arsa:

--- Citat: Kapetan  12, 05, 2016, 22:02:53 posle podne ---moguce... za pocetak jurim da nabavim one akvaristucke testere , ph, nitrati i slicno ..
sva sreca nisu skupi .. pa onda pratiti kvalitet vode i reagovati ...

--- Kraj citata ---

Polako. Ne brzaj. Nemoj odmah po punjenju da ubacuješ ribe u jezerce.

Znam da te to vuče i da bi roknuo bilo kakve ribe unutra. Postoji i tu nekakav red ne treba da budu konkurencija jedne drugima.

Prvo sačekaj bar mesec  dana da vidiš šta se dešava. Prati nivo vode. Ne znam odakle uzimaš vodu za to jezerce. Ako je iz vodovoda trebaće ti više vremena da se stvore infuzorije i kakav-takav biotop u vodi. Ti tu nemaš biljke ili recimo vrbe čiji koren  prerađuje riblji izmet i prečišćava vodu. Ako ubaciš barsku trsku, lokvanje i slično gledaj da budu u nekim posudama koje možeš da vadiš pošto su to invanzivne biljke i mogu da ti okupiraju celo jezerce i da onda imaš mnogo više posla oko toga.

Najbolje je da svratiš do poljoprivrednog fakulteta, nađeš nekog stručnjaka za ribarstvo, izložiš mu to što nameravaš, ako pristane dovedeš ga da vidi, pa neka ti on kaže šta misli.

Da si rekao šta nameravaš sigurno bi ti neko dao sličan savet.

Mogli bi studenti da dolaze i prate razvoj cele priče i sa kozama (ne pitah šta je sa Slovencima i otkupom proizvodnje sira), kokoškama, pačićima (vrlo poželjnim na ribnjaku), i ostalim životinjama. Tamo ima stručnjaka i za voćarstvo, povrtarstvo pa i za aqvaponiku koju sam još davno razmatrao i odbacio kao mogućnost.

Nema šta da izgubiš a možeš da dobiješ mnogo bolje i pouzdanije informacije od tih sa interneta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju