Autor Tema: Proticaj vode  (Pročitano 7691 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Proticaj vode
« poslato: 25, 06, 2013, 19:42:20 posle podne »
Cesto pratim vodostaj , i uvek se pitam zasto stoji ozaka za proticaj vode a nikad ne vidim neku vrednost...

Da li se stariju clanlvi secaju da li je taj podatak ikada bio javan i publikovan ?

Van mreže LSI

• Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Proticaj vode
« Odgovor #1 poslato: 25, 06, 2013, 20:00:42 posle podne »
Proticaj vode je zapremina vode koja protekne kroz poprečni profil vodotoka u jedinici vremena i izražava se u m3/s ili l/s.
Ovaj podatak izračunava se za svaku vodomernu stanicu i prave se nekakve krive na osnovu kojih se mogu očitati promene koje nastaju kao posledica promene vodostaja.

Ne znam kako se to izračunava u praksi obzirom da se poprečni profil vodotoka konstantno menja tokom čitave godine i iz godine u godinu. Reka donosi, nosi i odnosi pesak, mulj, stabla, smeće...
Nisam siguran koliko su i ti podaci uopšte tačni, čak i kad postoje. Sve je to nekakva statistika.

Mislim da samo na brani može da se izračuna tačan proticaj - tu se tačno zna geometrija poprečnog preseka (mislim na oblik i dimenzije). Tu se da izračunati koliko vode protekne u odredjenom vremenskom periodu.

Zašto se podatak ne objavljuje u izveštaju? Pa, možda baš i zbog ovoga što sam ja napisao. Bilo bi lepo da nam neko to objasni - neko ko je stručan.

P.S.
Zbog veličine datoteke, na privatnu e-mail adresu dostavio sam vam skriptu iz Hidrologije u kojoj ćete naći sve o proticaju.
Moram da priznam: ja i posle čitanja ne znam ništa više nego pre!
« Poslednja izmena: 25, 06, 2013, 20:32:45 posle podne od strane LSI »

Van mreže CIVIJA

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • Tisina pecam :)
    • Tajmen 525
    • Izrada sajta Kompart
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Kolorit (NBGD - Sava)
  • Veličina: 5.25m
« Odgovor #2 poslato: 25, 06, 2013, 21:10:29 posle podne »
Valjda je ne mere svuda u Sremskoj Mirtovici mere Savu: http://www.hidmet.gov.rs/latin/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=45090

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 26, 06, 2013, 09:27:39 pre podne »
Valjda je ne mere svuda u Sremskoj Mirtovici mere Savu: http://www.hidmet.gov.rs/latin/hidrologija/izvestajne/prognoza.php?hm_id=45090

lako je meriti Savu kad stane u malo deblje crevo :) salim se naravno ali to je za nas koji plovimo jako bitan podatak, mozda cak i bitniji od vodostaja...

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #4 poslato: 26, 06, 2013, 11:56:08 pre podne »
Можда ви, искуснији наутичари и видите неку потребу да знате тај податак али ја уопште не знам чему би ми то служило.

Могу да разумем да неко жели да зна брзину водене струје - то може да помогне код процене да ли да са својим мотором мале снаге излази на воду или не и да приближно прорачуна потребно време за пловидбу низводно или узводно.
А колико воде ће протећи испод чамца - баш ме брига.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 26, 06, 2013, 13:25:15 posle podne »
lsi protok vode je najpriblizniji podatak brzini vodene struje... Dunav je pre par dana isao 10km na sat (Pera mi rece) ...
ako ti camac ide 8km/h... znaci ne da neces stici nigde uzvodno nego ces da curis nizvodno brzinom od 2 km/h

drugim recima sve preko 5-6 km/h za dunav je zeznuto za plovidu svim deplasmancima... recimo da hoces da se vratis sa bele stene na usce ... taj potez je recimo 10 km ... imas goriva za tri sata plovidbe i postizes recimo 8 km/h kao deplasmanac.

ako je brzina dunava 6km/h ... ti ces za ta tri sata preci:

( tvoja brzina 8km/h - brzina dunava 6/km/h ) * pa tri sata = 6 km ... i ostaces bez benzina 4 km pre cilja ...

e zato ti treba taj podatak...

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #6 poslato: 26, 06, 2013, 16:17:49 posle podne »
Управо само на то и мислио - брзина речне матице је оно што мени може да користи. Да могу да проценим колико ми горива треба или докле ћу стићи са расположивим горивом.
А колико литара (кубних метара) у секунди воде протекне - то ми не значи баш ништа.

Ипак, можда је проток или ти: протицај (као год то мени звучало чудно) воде има неки значај који ја не видим па га зато контролишу повремено на неким водомерним станицама. Можда је то значајно из безбедносних разлога - да се не догоди да наиђе велика колчина воде а људи на брани нису спремни да је приме и пропусте... Ко ће га знати?

Van mreže CIVIJA

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • Tisina pecam :)
    • Tajmen 525
    • Izrada sajta Kompart
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Kolorit (NBGD - Sava)
  • Veličina: 5.25m
« Odgovor #7 poslato: 26, 06, 2013, 16:28:07 posle podne »
Pa za pecanje (meni) ima znacaj i to veliki  jh
Kad kod SM padne ispod 1000 otvarju mi se neka mesta za smudja - mogu da vodim silikon blizu dna sa normalnim glavama.