Proticaj vode je zapremina vode koja protekne kroz poprečni profil vodotoka u jedinici vremena i izražava se u m3/s ili l/s.
Ovaj podatak izračunava se za svaku vodomernu stanicu i prave se nekakve krive na osnovu kojih se mogu očitati promene koje nastaju kao posledica promene vodostaja.
Ne znam kako se to izračunava u praksi obzirom da se poprečni profil vodotoka konstantno menja tokom čitave godine i iz godine u godinu. Reka donosi, nosi i odnosi pesak, mulj, stabla, smeće...
Nisam siguran koliko su i ti podaci uopšte tačni, čak i kad postoje. Sve je to nekakva statistika.
Mislim da samo na brani može da se izračuna tačan proticaj - tu se tačno zna geometrija poprečnog preseka (mislim na oblik i dimenzije). Tu se da izračunati koliko vode protekne u odredjenom vremenskom periodu.
Zašto se podatak ne objavljuje u izveštaju? Pa, možda baš i zbog ovoga što sam ja napisao. Bilo bi lepo da nam neko to objasni - neko ko je stručan.
P.S.
Zbog veličine datoteke, na privatnu e-mail adresu dostavio sam vam skriptu iz Hidrologije u kojoj ćete naći sve o proticaju.
Moram da priznam: ja i posle čitanja ne znam ništa više nego pre!