E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Volan
Kapetan:
nekako kako god udjem u camac sednem sa desne strane ... pravilo ne postoji mozes ga staviti i levo i desno ....
ali obrati paznju na ovo sto je Jason rekao ... dok sam pisao prvu recenicu shvatio sam da mi je na cheu volan bio levo , dok je na siklji desno , jedrilicu takodje vozim dok sedim na desnoj strani ... a onda sam shvatio i razlog .... tacno ovo sto je Jason rekao ...
Znaci zakljuci kojim bokom ces se vise vezivati uz ponton, druge camce, obalu ... i na tu stranu stavi volan... to je jedino resenje...
LSI:
Слажем се са онима који мисле да је положај волана на десној страни ствар традиције али мислим да је то потпуно неважно јер више нико не држи руду кормила у руци већ пловилом управља даљински обртањем волана.
Оно што је важно да имате у виду је то да обезбедите добру видљивост у свим правцима без обзира на то да ли је волан на левој или десној страни. И кад кажем добру видљивост онда мислим на то да је подједанко важно видети и испред и иза чамца али исто тако и лево и десно.
Никад ми неће бити јасно како неки искусни људи управљају чамцима седећи на крми и држећи ручицу мотора, а испред њих се налази подигнута кабина!? То је чест случај баш на моделу Т-9.
А још мање ми је јасно како мој пријатељ Барбанеша управља оноликом лађом док вири кроз оне "визире" (јер тешко је назвати прозорима оно кроз шта он гледа док вози). А таквих има много на води.
Ваљда је то ствар навике. Ја сам ипак за велике прозоре и високо постављено седиште кормилара. Све остало ми се чини да није довољно безбедно.
popeye:
Mozes da biras pa ga stavi gde ti najvise odgovara.
Moj camac je engleske proizvodnje, i za njihovo trziste je ugradjivano na levu stranu.
Ovaj moj je radjen za americko trziste i postavljeno je kormilo na desnu stranu.
I u jednom i udrugom slucaju obrnuto nego kod kola.
mesechar:
vodi racuna da li telefleks glava ima mogucnost obrtanja sajle i prema tome se odluci gde ces ugradjivati tocak kormila da ne bi dosao u situaciju da ti camac ide kontra od onogoa sto motas. A strana ja sam imao camce koji su fabricki imali i sa leve a i sa desne strane upravljac ...proveri i komande motora , da li imaju mogucnost obrtanja rucice zbog montaze na levi ili desni bok.
marke:
Pri pristajanju treba dobro videti obalu.
Pristaje se uvek uzvodno.
Ako uglavnom pristajete tako da vam je obala s leve strane kad pristajete postavite ga s te strane a ako je s druge postavite ga s druge.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju