E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Volan

(1/3) > >>

Jezerash:
Da li postoji neki zakon, pravilo, na koju stranu se postavlja upravljački mehanizam (volan) na čamcu.
Uglavnom sam viđao da je volan na desnoj strani. Na mom čamcu (Titel 9) mi više odgovara da ga montiram na levoj strani. Po nekoj logici bi trebao da bude na levoj, kao na autu.
Možda je glupo pitanje ali ja sam početnik i nisam još do sada plovio, pa zato pitam :)

maverick:
Mi svi imamo na desnoj...zasto...nemam pojma, na t-9 vjerojatno je kao i na sharku na desnoj strani zato sto na lijevu otvaras vrata

Jezerash:
Ja sam originalna vrata izvadio i ubacio drvena dvokrilna koja se otvaraju ka unutra. Desna strana je šira na Titelu pa sam tu planirao da ubacim sudoperu (mini lavabo) jer je za sudoperu preusko na levoj a na levu bi stavio volan.
Nekako mi je prirodnije da šoferiram sa leve strane kao i kod auta :)

Jason:
Ima veze sa istorijom. Camac je stariji od tocka.
Nekada bas davno, krma je bila postavljena pozadi sa strane a posto smo u velikom procentu desnjaci, krma je i bila na desnom boku, da bi ruda mogla cvrsce da se drzi.
Kada je brod pristajao, pristajao je levim bokom da krma nebi smetala. Zato se leva strana broda i danas zove Port Side (port-luka).
Mislim da ne postoje zakonska pravila za postavljanje kormilarskog uredjaja, barem ne za manje camce i brodice. Na velikim je postavljen mahom centralno. Meni licno je zgodnije kada je volan desno.
Stvar navike...

Arsa:
Kod mene je fabrički kormilo postavljeno na levu stranu i nema nikakvih problema u vožnji.   a0335

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju