E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Radionica za profesionalno farbanje plovila AKERS
tangabravo:
Gosn Akers , obično se ne stavlja prajmer lak na podvodni deo zato što dolazi antialgin pa nema potrebe , ali ko ima viška para i vremena a i leđa , može slobodno staviti i prajmer lak , samo što u tom slučaju mora biti obrušena površina da bi se uhvatio anti algin i sigurno se ne će ljuštiti ni guliti poštoje je naneta na obrušenu površinu, a svaka i slovima svaka farba će da spada ako se nanese na podlogu sa sjajem tj. ne brušenu
iggi:
Da se i ja malo umesam, rolleye, materija farbanja mi je dobro poznata, ali u auto industriji ( radi sam to 18 god). Sto se tice pripreme i lakiranja kako plasticnih tako i metalnih delova tu nemam problem, ali oko izbora materijala za plovne objekte e tu sam tanak umnik. Licno moj Fiberline ( plasticno korito) cu ofarbati bojama i lakovima za automobile, naravno dvokoponetnim pa cu videti kako ce se ponasati u vodi. Jedna stvar koja me kopka i interesuje je taj antialgin (sa njim se nisam nikada susretao), da li je on neophodan uopste, i kako to izgleda kada se nanese, kako se nanosi itd sha,..Ja sam imao ideju da deo koji je u vodi, kao i ostatak lepo ofarbam, isaram po volji i lakiram 2K bezbojnim lakom i da antialgin zaobidjem. Da napomenem i da mi je ovo prvi malo ozbiljniji camac sail i da isto tako se srecem prvi put sa restauracijom istog.
Akers:
--- Citat: iggi 12, 12, 2017, 18:54:14 posle podne ---Da se i ja malo umesam, rolleye, materija farbanja mi je dobro poznata, ali u auto industriji ( radi sam to 18 god). Sto se tice pripreme i lakiranja kako plasticnih tako i metalnih delova tu nemam problem, ali oko izbora materijala za plovne objekte e tu sam tanak umnik. Licno moj Fiberline ( plasticno korito) cu ofarbati bojama i lakovima za automobile, naravno dvokoponetnim pa cu videti kako ce se ponasati u vodi. Jedna stvar koja me kopka i interesuje je taj antialgin (sa njim se nisam nikada susretao), da li je on neophodan uopste, i kako to izgleda kada se nanese, kako se nanosi itd sha,..Ja sam imao ideju da deo koji je u vodi, kao i ostatak lepo ofarbam, isaram po volji i lakiram 2K bezbojnim lakom i da antialgin zaobidjem. Da napomenem i da mi je ovo prvi malo ozbiljniji camac sail i da isto tako se srecem prvi put sa restauracijom istog.
--- Kraj citata ---
--- Citat: tangabravo 11, 12, 2017, 22:51:25 posle podne ---Gosn Akers , obično se ne stavlja prajmer lak na podvodni deo zato što dolazi antialgin pa nema potrebe , ali ko ima viška para i vremena a i leđa , može slobodno staviti i prajmer lak , samo što u tom slučaju mora biti obrušena površina da bi se uhvatio anti algin i sigurno se ne će ljuštiti ni guliti poštoje je naneta na obrušenu površinu, a svaka i slovima svaka farba će da spada ako se nanese na podlogu sa sjajem tj. ne brušenu
--- Kraj citata ---
Metalni objekti se farbaju na sledeci nacin
1.Priprema povrsine
2.Nanosenje osnovnih premaza željene debljine suvog filma
3.Nanosenje lakova iznad vodene linije
4.Nanošenje Antifaulinga ispod vodene linije
Poliesterski,Aluminijumski,Prohromski objekti
1.Priprema povrsine
2.Nanosenje Pur prajmera na celu povrsinu
3.Nanosenje lakova iznad vodene linije
4.Nanosenje Antifaulinga ispod vodene linije
Napomena Antifailing se ne moze naneti direktno na lim ili poliester.Kod metala mora biti nanent osnovni premaz pre aplikacije Antifaulinga.Kod poliestera,aluminijuma takodje se ne sme naneti direktno na povrsinu vec se mora naneti pur prajmer ili prajmer namenjen za Aluminijum,cink,prohrom
Prajmer lak ne postoji
Prajmer je osnovni zastitni premaz
Lak je zavrsni premaz koji osim estetike stiti osnovni premaz od atmosverskih uticaja.
Ja sam u zadnjih desetak godina naneo Antifaulinga na preko 60.000m2 sezdeset hiljada kvadrata pa imam poprilicno iskustvo.
Antialgin je obavezan na slanim vodama a takodje se dosta upotrebljava i na slatkim vodama.
Namena Antifaulinga je visestruka.
1.Stiti korito od algi,skoljki itd
2.Smanjuje otpor i stedi gorivo
yopatami:
Lepo je znati
Lepo je podeliti
A još je lepše ne praviti nauku od
Farbanja čamca
Akers:
--- Citat: yopatami 13, 12, 2017, 19:10:41 posle podne ---Lepo je znati
Lepo je podeliti
A još je lepše ne praviti nauku od
Farbanja čamca
--- Kraj citata ---
Lepo je kada za odredjenu sumu novca pripremis i ofarbas objekat koji ne treba posle dirati 5-10 godina a posle toga samo osvezavati zavrsni premaz.
A nije lepo kada za odredjenu sumu novca pripremite i ofarbate camac i to morate da radite svake ili svake druge godine iznova i iznova.
Kada nesto platite red je da za to dobijete kvalitet.
I da farbanje je nauka jer mnogo parametara utice na kvalitet koji laici i amateri zanemaruju pa na kraju imaju probleme.Neophodna je kvalitetna priprema povrsine.
Kvalitetna boja.
Povrsina mora biti otprasena,odmascena i oslobodjena svih nestabilnih cestica,
Vlaga ne sme biti veca od 80%,temperatura lima ne sme biti manja od 5c ni veca od 35c.Tacka rose ne sme biti veca od 3 itd itd.Osnovni premazi su na nitro bazi a zavrsni na bazi poliuretanskih smola.Mora se postovati interval koji mora proci izmedju nanosenja dva premaza
Da bi se sve ovo ispoštovalo mora se posedovati aparatura koja meri gore navedene parametre.Dobra oprema i sto je najvaznije dobro znanje.Ja kada nekome uradim objekat on me ne zove najmanje 5 godina osim na pice :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju