Kanu & Kajak > Događaji, Okupljanja, Regate

Kajak/kanu regata ''Veslanjem za čistiju Drinu''

<< < (2/4) > >>

zoki novus:
Izgleda da sam negde ispred Ustiprace vozio par stotina metara iza vas nazalost bez kanua...

zastupnik:
Da, to smo mi!!! Zapaženi smo i po autu - regata jeste evropska, ali prevozno sredstvo je japansko-srpsko iz 80ih   prošlog veka.  stri

zastupnik:
Stari brod – Perućac (KANJON DRINE)

Stari brod je lepo uređen kamp, odmorište za kajakaše i druge zaljubljenike u vodu i reku, dvadesetak kilometara nizvodno od Višegrada prema Perućcu, par kilometara pre ušća Žepe u Drinu, sagrađen u nedođiji; mesto do koga se terenskim automobilom može stići samo kad je suvo vreme a bez garancije da će se iz njega moći otići ako slučajno padne kiša. Svratište za namernike i prolaznike u plovilima. Vode ga lokalni entuzijasti, kapetan i jedna vredna i ljubazna gospođa, koji su uvereni da će se jednog dana ovo mesto pročuti po svojoj lepoti i netaknutoj prirodi i da će se (isto jednog dana) njihov veliki trud i isplatiti. 

Pauza u kampu Stari brod je bila  prilika da se malo opustimo i odmorimo. Pošto smo raširili šatore hrabriji su iskoristili toplo vreme da se okupaju u Drini. Voda je bila jako hladna da bi se plivalo, ali, malo smo se brčnuli, napravili nekoliko fotografija i uživali u lepom ambijentu kampa i Drine. 

Kad sam pomenuo izraz “netaknuta priroda” moram da primetim da se on često pominje u turističkim vodičima i putopisima, i kad treba i kad netreba, ali, ako neko stvarno želi da vidi šta je to netaknuta priroda, treba da dođe u Stari brod i da se otisne u kanjon Drine, jer to je stvarno NETAKNUTA PRIRODA.  Ni levo ni desno se nemože izaći na obalu jer se iznad kanjona nadvila planina Tara sa prašumama u koje do danas ljudska noga nije kročila (tako piše u knjigama, a verujte mi na reč, tako i izgleda). U sebi krije brojne biljne i životinjske vrste koje postoje samo u ovim predelima a što je još važnije – sve to fantastično izgleda. 

Tokom veslanja kanjonom Drine povremeno se može naići na useke, male kanjone, koji vode do nekog skrivenog potoka ili vodopada. Siguran sam da tu negde žive endemske vrste babaroge.

Na regati je učestvovalo preko pedeset veslača. Raznoliko društvo. Bilo je  muškaraca i žena, starijih i mlađih, iskusnijih veslača i početnika i – onih koji su tu zbog veslanja i onih koji su tu iz turističkih razloga. Na ovoj etapi se moglo tačno videti ko su “veslači” a ko “turisti”. Veslači su žurno, disciplinovano, ne menjajući tempo, prolazili pored ovih malih kanjona, vodopada, pećina, a “turisti” su znatiželjno ulazili u neistražene predele i poput Indijana Džonsa tražili kovčeg sa blagom. Kao da pred njima nema 40 kilometara veslanja.     

Nema nikakve dileme, svi smo se složili da je ovo najlepša etapa!

NASTAVIĆE SE...

Drinske regate:
Pozdrav !

Ko nije bio, nije mogao to ni da doživi !
Pozdrav svim učesnicima regate i svim ljubiteljima druženja !
Šta reći, nego Bravo majstore !
Za one koji nisu upućeni, autor teksta je sam dao predlog, ako se prevrne sa kajakom, ja dobijam njegov kajak !
Opklada je bila čista, i nisam hteo da ga nenamerno potopim !
Više nema opasnosti za autora, obavještavam ga da sam i ja nabavio dva kajaka, za sledeću godinu.
Ovo je ujedno i poziv forumašima da se aktivnije uključimo u aktivnosti na rjeci Drini !
Ima i onih bučnih, sa trubačima, rokerima, ... ali i onih u kojima će se pronaći ljudi koji vole da uživaju u rjeci !
Vidimo se na vodi !

Kapetan:
kako je ovo dobro !
ako me zena pusti eto me sa nasjtarijim sinom letos !

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju