E, ovako treba... > Plovila
Metalni čamac - održavanje
zankiki:
Pratim forum već neko vreme, u od skoro sam se i prijavio. Prelistao sam dosta tema, ponešto novo i naučio, ali imam jednu dilemu, oko koje mi mogu pomoći pre svega vlasnici metalnih čamaca. Ako već negde ima slična tema, molim link da me uputite, jer sam može biti preskočio.
Trebalo bi da se na jesen ponovim brodićem sa kabinom, trenutno imam čamac, ali sam se umorio od jurcanja po Dunavu, i želeo bih brodić oko 7.5 - 8 metara, koji je sređen da se na njemu može živeti danima. Budžet mi je ograničen, imam na brod da potrošim 3000-3500e, pa zagledam razne metalne kabinaše, i za te pare se može iskopati nešto što odgovara mojim potrebama.
Ono što me brine kod metalnog čamca je održavanje, tj. to što se svakih ne-znam-koliko godina treba vaditi iz vode, peskirati, farbati.... Ustvari, pokušavam da izvučem računicu, ako je to skupo, i treba se često raditi, možda je bolje strpiti se još neko vreme pa uzeti plastični (a znamo kako je teško strpiti se u tim situacijama i 1 dan, a ne, recimo, godinu).
Recimo da je (okvrino) ono što meni treba u plastici skuplje nego u limu oko 2000e. Ako se za farbanje/peskarenje treba svakih 2 godine izdvojiti 500e, onda se metal za mene ne isplati. Ali ako se radi na 3-4 godine i košta 200-300e, onda mi je metal ok.
Verovatno shvatate moju dilemu, ali apsolutno nemam iskustva sa ovime, a oni koji imaju metalne barke su u ovo dosta upućeni. Brodić bih koristio za pecanje i porodične izlete (od 2 - što više dana na vodi).
broker975fx:
Zavisi kakva je baza od koje kreces ali ako prvi put uradis temeljno po pravilima dugo bi trebalo da budes miran,pet ,sest godina sigurno,ako samo zabrljas nisi nista uradio a potrosio si pare kago god,mislim da kvalitetnu zastitu sa vadjenjem I spustanjem pod uslovom da nema puno bravarskih poslova za jedno 600-700eur mozes uraditi I dugo godina biti miran uz naravno korektno odrzavanje I bez havarija
zankiki:
Hvala na brzom odgovoru! prvi put ne znam od čega krećem jer ću da kupujem polovno, ali da računam kad ga kupim da vozim sezonu i ako ima potrebe sledeće godine lepo sredim i da sam miran.
Ako je tako kako kažeš cela računica mi ima smisla, sledi gledanje oglasa, putovanja tamo - vamo da se oni vredni pogleda pogledaju uživo.
Nisam odlučio još mnogo stvari, da li spoljni ili unutrašnji motor, a to mi nije ni mnogo bitno. Ako naletim za ok brod da se uklapa u novac koji imam, to je to. Ako imate bilo kakve savete na šta da obratim pažnju, bio bih zahvalan, svaka pomoć je dobrodošla!
broker975fx:
Pa kači slike toga što ti se dopada, dobićeš više mišljenja ali kako god više očiju bolje vidi. Za taj novac kojim raspolažeš ne možeš baš očekivati maldu, to ti je jasno, ali ako je baza solidna dobar deo stvari se može srediti lagano i usputno. Kad naletiš na plovilo koje bude za tebe to pravo ni magistar i doktor brodogradnje te od njega neće odgovoriti.
maverick:
Ja sam skeptičan prema tim polovnim limenjacima, cak sam skeptican i prema nekim novim...tko zna kako je netko odradio zastitu...radije bi uzeo komad plastike a ako vec zelis i moras limeni...onda vidi s nekim poput ike tko zna napraviti i zastiti čamac..i radije bi takav vozio gol iznutra pa polako sredjivao nego kupovao polovan, ali plastika je plastika jh
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju